tzuyu.taiwan 發表於 2018-5-29 16:42

為何建富昌邨時封閉了西九龍走廊南昌出口,至今仍沒有重開?

若重開,新巴701系等線可考慮改經該出口,加快車程

hokachung 發表於 2018-5-30 01:58

唔想西九龍走廊北行咁多車行啩
宜家西九龍走廊北行定位係一條繞道,如果開返個出口,就會變成一條直入深水埗中心嘅捷徑
相信到時加士居道天橋上橋位會塞得再恐佈啲:L

fourtong 發表於 2018-5-30 15:00

http://the-sun.on.cc/channels/news/20041006/20041006030109_0001.html運吉當年話會未來駁去東京街,而家榮昌邨都起埋,係咪會廢咗呢個預留位

dcyw 發表於 2018-5-30 16:37

fourtong 發表於 2018-5-30 15:00
http://the-sun.on.cc/channels/news/20041006/20041006030109_0001.html運吉當年話會未來駁去東京街,而 ...

其實榮昌邨(及即將興建的庫務大樓)與西九龍走廊之間仍留有
足夠空間可供興建支路連接東京街。

至於會否興建,則是個謎。

timmylee 發表於 2018-5-30 20:35

其實仲夠位起既,不過官方話仲未有足夠需求

sancouve 發表於 2018-5-30 22:44

夾硬加條路落去冇話唔得,但睇返隔離兩條行車綫嘅西邨路同個空位差唔多闊,眞係起嘅話區議員一定會話有嘈音;而且而家嗰個十字路口等轉燈已經要等好耐、綠燈時間又短,加個高速公路出口,又唔改用隧道/天橋嘅話,以後就一係行人唔使旨意過到馬路,一係就塞車塞返上公路

假設眞係寧願起條橋都要加個出口,參考返過咗泳池後嗰條橋,淨係拆樓梯加部   車立,到而家搞咗幾年都未拆完條樓梯,呢度咁大工程嘅話冇返十年八年都起唔成

miklcct 發表於 2018-5-30 23:16

好似話而家由大角咀可以行填海區返深水埗,令到個出口變咗無必要,所以無再起返。

tzuyu.taiwan 發表於 2018-5-31 17:21

不過榮昌邨對出橋底好似已建成了「綠在深水埗」哩。。

沿用舊出口又是否可行?

dcyw 發表於 2018-5-31 22:40

tzuyu.taiwan 發表於 2018-5-31 17:21
不過榮昌邨對出橋底好似已建成了「綠在深水埗」哩。。

沿用舊出口又是否可行?

假如真的興建出口連接東京街,東京街與「綠在深水埗」正門之間的距離已足夠
興建相關的下行斜道,但難免要拆卸現已廢棄的前欽州街出口斜道。

對「綠在深水埗」的影響不算大,只是由有露天場地變成全個場地都在西九龍走
廊下方而已。

至於沿用舊有欽州街出口基本上不要考慮了,因為難免有地面路段需涉及富昌邨
範圍內,而現有西邨路的一段亦必需改道。

hokachung 發表於 2018-6-1 02:06

根本係唔想製造需求多過需求唔夠
西九龍走廊西本身無咩飽和問題,重開深水埗出口更加可以重開塵封多年嘅影綫位做行車綫
但係加士居道天橋本身已經相當飽和,重開深水埗出口實會癱瘓加士居道天橋上橋位附近交通
頁: [1] 2
查看完整版本: 為何建富昌邨時封閉了西九龍走廊南昌出口,至今仍沒有重開?