ringo 發表於 2006-6-19 15:44

SBG帶來的第十二台新車

SBG係6月份帶來左好多款新車,計有
金龍低地台 - 1
蘇金低地台 - 1
青年低地台 - 1
福田低地台 - 1
申沃低地台 - 1
金旅低地台 - 1
金旅11米   - 1
金旅8.9米   - 1
蘇金11米   - 1
星凱龍11米 - 1
五洲龍混合動力 - 1

今次的是東風杭汽,二級踏步車,車身採用富士重工技術
配上火紅的車身顏色,十分醒目

jorg 發表於 2006-6-19 20:22

原帖由 ringo 於 2006-6-19 15:44 發表
配上火紅的車身顏色,十分醒目

紅色係咪SBG既新標準顏色?
仲有,架車係咪用DENSO冷氣機?

Swedenscania 發表於 2006-6-19 22:30

原帖由 jorg 於 2006-6-19 20:22 發表

紅色係咪SBG既新標準顏色?
仲有,架車係咪用DENSO冷氣機?

只係試車色而已,青年neoplan係紅色,安凱係藍白,廈金係銀藍,申沃volvo係白綠色
空調就唔知,只知係東風杭汽DHZ6110CF1

S3BL121 發表於 2006-6-19 23:26

車頭頭幅的確有富士重工的影子
但此車採用富士重工車身技術又是甚麼意思?

ringo 發表於 2006-6-20 07:08

個情況似宇通生產NL263款車身,
再係車身寫上technology for MAN,
東風杭汽係引進富士重工技術,唔知算買定算合作呢?

此車為二級踏步車,

東風杭汽http://www.dfhmc.com/

ksmbh 發表於 2006-6-20 19:40

原帖由 ringo 於 2006-6-19 15:44 發表
SBG係6月份帶來左好多款新車,計有
金龍低地台 - 1
蘇金低地台 - 1
青年低地台 - 1
福田低地台 - 1
申沃低地台 - 1
金旅低地台 - 1
金旅11米   - 1
金旅8.9米   - 1
蘇金11米   - 1
星凱龍11米 - 1
...

百花齊放的深圳,
就好似八十年代初的香港!

millertong 發表於 2006-6-20 21:55

點解唔試埋東風杭汽既12m风圣DHZ6120RC2 / DHZ6120RC1
除左係SLF 之外,仲可選配三門!

同埋又唔試宇通隻ZK6128HG
又係除左SLF 之外,又係有得選配三門,仲可做全低地台

leslie 發表於 2006-6-23 16:51

一問: 皇崗去寧水花園影呢d車,最快是不是坐9 => 223? 還是去南頭影好D?

Thx~ 打算明天放工北上尋車!

2A_DL13 發表於 2006-6-23 16:57

原帖由 leslie 於 2006-6-23 16:51 發表
一問: 皇崗去寧水花園影呢d車,最快是不是坐9 => 223? 還是去南頭影好D?

Thx~ 打算明天放工北上尋車!

23/357/367/或者步行去到濱河大道(聯合廣場)轉229應該最快
因為229行濱海/濱河,不過223行深南大道

另外可考慮23去書城一帶先至轉223,假設陳兄想係深南大道
等晒兩邊的223。

南頭?等於影人車合照喎~

leslie 發表於 2006-6-26 00:14

原帖由 millertong 於 2006-6-20 21:55 發表
點解唔試埋東風杭汽既12m圣DHZ6120RC2 / DHZ6120RC1
除左係SLF 之外,仲可選配三門!

同埋又唔試宇通隻ZK6128HG
又係除左SLF 之外,又係有得選配三門,仲可做全低地台

之前試左宇通低地台,行3號,仲有一汽太湖,不過兩架我都影唔到

唔知架一汽走左未呢? 搵日再上去影過....好多廣告車未影

架青年neoplan都唔知d風口係邊,話就話25度,不過架車都唔覺凍,但說到車廂設計佈局,依然覺得佢是咁多架板車之中最好(未上過福田同宇通)

而上圖的東風杭汽起步強勁,爬埋我坐的車頭(我坐的是金旅低地台板車,是他前車),上斜仲放埋我地....勁快
頁: [1] 2
查看完整版本: SBG帶來的第十二台新車