hkitalk.media 發表於 2018-7-27 23:32

被更換成高速鐵路標誌的指示牌(7 pics)

今午有工人更換佐敦道上的指示牌,新增「高速鐵路」標誌但卻沒有標示「西九龍站」。
相片由 Kelvin Kwok 提供

hkitalk.media 發表於 2018-7-27 23:33

HV9990 發表於 2018-7-28 02:35

一個車站名一個就就咁「高速鐵路」,唔怪得啲人話龜鐵指示牌越做越衰

leonchunghk 發表於 2018-7-28 10:32

輪椅人士去到柯士甸站但去唔到高鐵站?:o

timewater 發表於 2018-7-30 13:43

HV9990 發表於 2018-7-28 02:35
一個車站名一個就就咁「高速鐵路」,唔怪得啲人話龜鐵指示牌越做越衰

之前通往高鐵站既天橋指示牌, 都由「港鐵logo 香港西九龍站」改成「高鐵logo 高速鐵路」

可能係阿爺指示, 或者等市民容易分辦港鐵站同高鐵站啩

Mos_Lok 發表於 2018-7-30 17:17

之前通往高鐵站既天橋指示牌, 都由「港鐵logo 香港西九龍站」改成「高鐵logo 高速鐵路」

可能係阿爺指示 ...

畢竟香港高鐵站得一個,正如機場路牌都唔會寫埋 "赤鱲角機場" / "香港國際機場"呢個問題我覺得不大
況且高鐵呢d面子工程緊係將個名周圍寫好過當普通車站處理:lol

HV9990 發表於 2018-8-1 00:14

可能係阿爺指示 ...

其實最大可能應該係香港西九龍站個名太長塞唔晒落個牌度

timewater 發表於 2018-8-1 11:58

HV9990 發表於 2018-8-1 00:14
其實最大可能應該係香港西九龍站個名太長塞唔晒落個牌度

但之前裝咗既牌, 係塞得晒
不過後咪用返橙色logo + 橙色方格顯示「高速鐵路」

另部份指示牌有「香港西九龍站」字樣

lsc04d11 發表於 2018-8-1 12:47

high speed rail/ express link
有官方英文未?

ps..呢啲指示好明顯係政府野,港鐵隨時冇say...

sancouve 發表於 2018-8-1 16:53

lsc04d11 發表於 2018-8-1 12:47
high speed rail/ express link
有官方英文未?

路政署寫係Guangzhou-Shenzhen-Hong Kong Express Rail Link (XRL)

除咗轉做藍色底之外,成塊牌連埋碌柱嘅貼紙都係龜記風格,應該唔係政府嘢?
頁: [1] 2
查看完整版本: 被更換成高速鐵路標誌的指示牌(7 pics)