鄭笑 發表於 2006-6-28 20:27

89B 發表於 2006-6-28 20:53

原帖由 鄭笑 於 2006-6-28 20:27 發表
中國鐵路發展討論?

其實上網以來,都睇國內既鐵路,發現一個問題,就是「提速」…
例如:原來100咪既車卡,提速到120咪,就整D120既車卡,之後,提到160,又整D160既車卡……

咁會唔會無左有組職規劃呢 ...

China Railway topic need to C6 board post wo:L

ATE24 發表於 2006-6-28 22:15

中國鐵路發展討論?

例如:原來100咪既車卡,提速到120咪,就整D120既車卡,之後,提到160,又整D160既車卡……

咁會唔會無左有組職規劃呢?

我既意思係,普通城際鐵路既極限速度,係240咪(以我所知,有錯請指教),咁點解一開始就唔整D240咪既車卡架呢?
可能有D人話,到可能提速到240咪既時間,到時整D新既車卡仲好喇…

或者再深入D問題,就是,點解唔宏觀D睇,一步到位式的發展車卡呢?
我見到大陸車卡,車底空空如也,感到或實制上都極土炮,只是一個車箱下面兩組轉向架就算…
所以,點解唔一直潮向一個有目標的技術進發呢?會唔會國內鐵道產品無競爭呢?只是滿足需求就可以呢?(總之班友有得坐咪得囉?咁樣?)
內地現時除o左某些特定路軌可以行 200 km/h(唔係咪,咪係粵語音譯,解一英里)外,基本上大部份路軌都係 120 - 160 km/h 等級。

內地o既所謂提速,係將路軌同設施改良,換批新車,令到列車可以適應於該段路軌上行走更高速度。如果唔鋪過哂o的路軌或引入更新o既車輛技術,基本上好難話行到上超過 200 km/h。

唔知你有無睇過隔籬 C6 版同其他國內車迷論壇,內地近排有堆新車 Bombardier Regina 同中國版 E2-1000,係專係為六提而買o既。
如果內地有能力大量自行生產 200km/h 客車,就唔使四處向各國張羅 200km/h 車方案啦。

鄭笑 發表於 2006-6-28 22:21

500 發表於 2006-6-28 22:46

原帖由 鄭笑 於 2006-6-28 22:21 發表

中國唔係差成咁下?

好似只係得你以為中國係鐵路方面好勁咋wor……
另請睇c6的同一文章,我已作出回應。

solomon 發表於 2006-6-29 00:52

國內只有重點路段較好, 整體提速是需要不斷配合, 不要只看大城市,
國內仍有非常多的地方甚為落後, 包括鐵路設施.

barking 發表於 2006-6-30 23:19

原帖由 500 於 2006-6-28 22:46 發表

好似只係得你以為中國係鐵路方面好勁咋wor……
另請睇c6的同一文章,我已作出回應。

中國鐵路只勁在土木工程方面...

kychung 發表於 2006-7-1 00:04

原帖由 barking 於 2006-6-30 23:19 發表
中國鐵路只勁在土木工程方面...

我覺得亦都唔算
只可以講大陸係響惡劣環境下起鐵路比較拿手

ArnoldC 發表於 2006-7-1 00:43

中國鐵路發展討論?

咁會唔會無左有組職規劃呢 ...

咁外國好多鐵路夠一DD咁提速啦

比如英國GWR而家都未多路軌既最高速度(160mph)
但係因技術問題要續D續D提到而家既125mph

有得快就快嘛,
唔通留住D技術幾十年先一次過x00%提速咩?

500 發表於 2006-7-1 06:04

原帖由 kychung 於 2006-7-1 00:04 發表

我覺得亦都唔算
只可以講大陸係響惡劣環境下起鐵路比較拿手

最少大陸都叫有能力自製「自走式架橋機」(吊prefab橋身組塊用ge)……:lol
頁: [1] 2 3
查看完整版本: 中國鐵路發展討論?