ma2 發表於 2019-1-21 11:43

老嶼批E400應否加裝手動減速桿?

現時老九行51的E200也有加裝手動減速桿應付荃錦公路的長命斜,而老嶼的E400只有
長期D波走天涯。。。又不似批嶼南單層咁有3,2,1波操控不同路面!又冇手動減速桿來應
付東涌道的長命斜!都驚批E400長期用D波落東涌道真的好易出事。。其實嶼記應否為批巴士
加返支手動減速桿用於東涌道?以保障司機及乘客安全 。

FBI2 發表於 2019-1-21 12:19

今天試左3m雙層,落斜有需要用低波,但路面冇51荃錦咁急,都係留番專業人士解答吧。

TankKingEH9697 發表於 2019-1-21 12:38

而家.5波箱識拖波落斜應該好d

051039 發表於 2019-1-21 15:31

其實平時啲車手行東涌道都好少會鎖波

E40D 發表於 2019-1-27 00:00

051039 發表於 2019-1-21 15:31
其實平時啲車手行東涌道都好少會鎖波

有個掣喺度安心啲。

brian 發表於 2019-1-27 00:01

掛啲平安符喺車應該更安心

Gary_B 發表於 2019-1-27 00:45

「新」東涌道既路況好過荃錦好多吧

238X 發表於 2019-1-27 01:07

brian 發表於 2019-1-27 00:01
掛啲平安符喺車應該更安心

人命關天,唔好講笑。你樓上嗰位講嘅嘢係堅有用,唔用只係司機問題。相反你講嘅嘢完全無科學根據。

N38 發表於 2019-1-27 02:35

星期六諗住搭雙層,果陣大約黃昏六點,有單層我地無上,站長示意可以上車,我地無上,佢就話往東涌方向下午近5點開始已經冇雙層班次。再聽到佢同司機講公司話夜晚唔比用。唔知係咪安全問題了。

ma2 發表於 2019-1-27 12:35

N38 發表於 2019-1-27 02:35
星期六諗住搭雙層,果陣大約黃昏六點,有單層我地無上,站長示意可以上車,我地無上,佢就話往東涌方向下午 ...

暫時未有咁多司機操雙層,所以晚上禁用都正常...當年老嶼用雞車時都有人
講:4,5,7啲雙層雞一到晚上好多時轉晒單層...
頁: [1] 2
查看完整版本: 老嶼批E400應否加裝手動減速桿?