tszhinchan3 發表於 2019-2-27 20:16

大水坑區議員終於知衰,知自己得罪哂成個馬鞍山居民。

當日大大聲話九巴計錯數,話87D行大老山公路只慳三分鐘果個係邊個:@?
而家人地比返三班你,你又扮為到成日馬鞍山居民著想咁,又話一早全日分拆281x/281b就唔洗搞成咁:lol
當日你地有份反對架!

西瓜波 發表於 2019-2-27 20:45

Snoopy@FB8617 發表於 2019-2-27 22:01

又係個三幅被,唔講仲以為個垃圾重組得大水坑反對

hokwanlam 發表於 2019-2-27 22:19

我係F1提出全日分拆281x/281b都比班富安巴膠大帝反對
佢地仲話281X一定要維持依家87D既班次 ...

281X單靠海傍同大水坑一定唔夠客,富安人點會唔知,俾盡兜埋第一城都唔知加唔加到車,
唔好話巴膠大帝,事但係富安執一件居民問都未必肯過你,馬鐵又唔係近,
歷史遺留落黎既野咁易改咩,陰走89D同40X先啦

西瓜波 發表於 2019-2-27 23:20

hokwanlam 發表於 2019-2-28 00:21

富安唔近馬鐵?
大大個大水坑站喎
仲近過行去搭87D

不如你睇睇地圖或者親身行一次先啦,
馬鐵站係公路既正中間,87D個站係馬鐵站隧道隔離,
一般富安行出去馬鐵站入站範圍大概6-8分鐘,而大水坑個巴士站一般只需3分鐘路程,
不過作為富安班大帝之一,我覺得87D可以唔留,俾條281X全日,疏D冇所謂,30分鐘一班都得,
最緊要班次令仔,易就時間,始終亞公角街唔係咩大馬路,塞咁多巴士落去最後咪又係玩番自己

tonychow 發表於 2019-2-28 00:32

富安唔近馬鐵?
大大個大水坑站喎
仲近過行去搭87D

先唔講實際上唔係近過
唔係有鐵就可以撤走巴士架喎

pochi 發表於 2019-2-28 01:00

hokwanlam 發表於 2019-2-28 00:21
不如你睇睇地圖或者親身行一次先啦,
馬鐵站係公路既正中間,87D個站係馬鐵站隧道隔離,
一般富安行出去馬鐵 ...

唔好講笑啦,87D基本上十分鐘內必有車,仲要停正太子、旺中、信和,整條30分鐘一班281X會收貨?

av335 發表於 2019-2-28 02:01

我係F1提出全日分拆281x/281b都比班富安巴膠大帝反對
佢地仲話281X一定要維持依家87D既班次 ...
一次過連F1版內容回你

我翻查了一下2014年RDP內容
當時87X的確是建議26部車
但當時的87D本身是有31部車,不是29部
所以2014年方案減了9部車是正確的
根本果時九巴唔減車拆線
方案好大機會會過

你自己都覺得富安離馬鐵站不算太遠
新281X開得太疏,客基本上就會倒去馬鐵
下繁出九龍石門放工客佔多數

要抽走現有服務一向都唔容易
如果唔係89S都唔會出現
你一次過抽走晒本身81C+87D頻密服務
然後得番全日15-20分鐘一班既(跟2014年版本的)281X
我相信任何一個正常區議員都唔會收貨
寧願原地踏步
站在富安角度,為何要接受你的方案

如果你覺得我要求出旺區線晚上北行開10/12係要求過份
我唔會阻止你繼續幻想
運輸署會用行政指令過晒你啲「方案」

av335 發表於 2019-2-28 02:04

hokwanlam 發表於 2019-2-27 22:19
281X單靠海傍同大水坑一定唔夠客,富安人點會唔知,俾盡兜埋第一城都唔知加唔加到車,
唔好話巴膠大帝,事但 ...

89D問題
九巴無提出過要89D全日拉出亞公角
就係因為89D收貴0.3
無乜額外成本下
九巴當然會想大水坑班客上89D
而且唔會因為架車唔經亞公角而特別多咗客

以而家九巴習性,真的要改的話
應該會提出X89D經觀塘道全日
同時縮89D落馬市,85X拉長去烏溪沙
錦英、利安、烏溪沙及部份耀安客由8.9提升到10.5
咁就有動力令九巴唔經亞公角

頁: [1] 2
查看完整版本: 大水坑區議員終於知衰,知自己得罪哂成個馬鞍山居民。