jocosben 發表於 2019-5-19 22:04

238X 發表於 2019-5-18 22:55
我懷疑純粹係沙頭角條路長啲,否則收唔足 $18.4 啫...
打鼓嶺如果係松園下開出,其實里數同沙頭角差唔多主要係打鼓嶺人口係少過沙頭角

chamberlain 發表於 2019-5-24 23:07

而家先睇到, 原來條路同皇后山一帶都差幾遠
之前仲諗到聯和墟可以開線入皇后山再經呢條路出市區
現有路線行法仲快過行新路

Toz 發表於 2019-5-25 02:17

chamberlain 發表於 2019-5-24 23:07
而家先睇到, 原來條路同皇后山一帶都差幾遠
之前仲諗到聯和墟可以開線入皇后山再經呢條路出市區
現有路線行 ...
皇后山出沙頭角公路向北唔點塞車, 向南經常塞車
所以都好難講係咪一定原路快

規劃中係有條路從馬適路沙頭角公路路口北面少少駁去粉嶺公路
起好時先有望解決沙頭角公路塞車

T277 發表於 2019-6-23 10:34

老老實實, 香園圍公路真係起得太大條, 根本以而家中港客貨運量來計, 雙向四線行車已經好夠, 成本低好多, 對環境破壞又細好多, 就算比你成個東北駕私家車的人用晒新路, 根本都唔存在擠塞問題。

jocosben 發表於 2019-6-23 14:40

T277 發表於 2019-6-23 10:34
老老實實, 香園圍公路真係起得太大條, 根本以而家中港客貨運量來計, 雙向四線行車已經好夠, 成本低好多, 對 ...

難度宜家香園圍公路唔係已經係你所講既雙向四線行車(每方向兩線, 來回共四線)?

jpoon 發表於 2019-6-27 16:46

TuNg''=) 發表於 2019-5-16 21:31
79K特班都走鬼左去停軍地,暫時難有。

但打鼓嶺之後就係軍地,中間其實可以改道香園圍公路出沙頭角公路?不過咁行會唔會令原先軍地搭到特班嘅人搭唔到呢?

T277 發表於 2019-7-1 10:29

ksmbh 發表於 2019-5-17 14:14
78k開分支出太和
相信收貴$2都有生意
行車時間分分鐘仲短過出上水

其實可以諗下78K華明特改三幾班經新路去埔中做轉乘, 搭車時間起碼省半小時

99MAN 發表於 2019-7-2 13:37

T277 發表於 2019-7-1 10:29
其實可以諗下78K華明特改三幾班經新路去埔中做轉乘, 搭車時間起碼省半小時

...

你推夠舊po未?
頁: 1 2 [3]
查看完整版本: 香園圍公路5月26日先通車