GM 發表於 2019-5-16 21:56

eric278 發表於 2019-5-16 21:25
277A會否有機會在開線時一拆二:

277A 沙頭角→沙頭角公路→龍山隧道→粉嶺公路......藍田站

邊有車長 仲要係九巴沙田車廠

99MAN 發表於 2019-5-16 22:02

既然樓主講開B789,順帶問下係唔係已經確定如連結中採用類似W系列嘅走線?定係跟返B123456咁逢站必停?

jocosben 發表於 2019-5-16 23:18

如果沙頭角開條早繁線經新路去太和,轉乘鐵路既效率會好高,不過聽聞55k有機會開條早繁線經新路去上火?

JH_LE4612 發表於 2019-5-17 06:49

其實沙頭角一帶除左少少公屋定居屋之外,好似呢排都冇乜新樓 (村屋唔知啦),除左一兩班277A之外似乎難有大作為,莫講話開到非口岸線入隧道。。

eternalflame 發表於 2019-5-17 13:56

JH_LE4612 發表於 2019-5-17 06:49
其實沙頭角一帶除左少少公屋定居屋之外,好似呢排都冇乜新樓 (村屋唔知啦),除左一兩班277A之外似乎難有大 ...

如果講最接近嘅新樓就只有皇后山一帶嘅公屋同居屋

ksmbh 發表於 2019-5-17 14:14

jocosben 發表於 2019-5-16 23:18
如果沙頭角開條早繁線經新路去太和,轉乘鐵路既效率會好高,不過聽聞55k有機會開條早繁線經新路去上火? ...

78k開分支出太和
相信收貴$2都有生意
行車時間分分鐘仲短過出上水

EX-TL 發表於 2019-5-18 00:24

沙頭角新盤上過巴士全廣, 大家都忘記左?:)

jessc 發表於 2019-5-18 04:55

EX-TL 發表於 2019-5-18 00:24
沙頭角新盤上過巴士全廣, 大家都忘記左?

但據住禁區的朋友講,而家仲係十室八空。

其實而家朝朝要返沙頭角所見,78K係去到馬尾下/孔嶺先開始有點難上車(仍然有企位)。
基本上鹿頸路前可以靠55K,馬尾下後有紅van,早繁真係要靠78k係兩者中間的乘客。
所以改三兩班車經龍山就仍有空間。

man_mtk 發表於 2019-5-18 21:41

真系吾使理打鼓嶺居民架喎,冇人提過點搞打鼓嶺交通.......得沙頭角人會去藍田,九龍灣?

238X 發表於 2019-5-18 22:55

man_mtk 發表於 2019-5-18 21:41
真系吾使理打鼓嶺居民架喎,冇人提過點搞打鼓嶺交通.......得沙頭角人會去藍田,九龍灣? ...

我懷疑純粹係沙頭角條路長啲,否則收唔足 $18.4 啫...
頁: 1 [2] 3
查看完整版本: 香園圍公路5月26日先通車