T277 發表於 2019-6-8 10:20

81C尖咀番大圍根本就唔慢 (尖東例外, 尖東就行公主道)。你截的士都係行番呢個走線, 如果唔係塞到停晒, 我梗係坐巴士啦, 對不對? 同埋81C一向厹司都唔冷待, 當年ATE一出, 81C係首批換車, 而家都係。

HT408 發表於 2019-6-9 06:23

81C假日不經大圍班次由6月7日起取消,新豬紙已無此班次資料,但apps未更新

T277 發表於 2019-6-9 11:16

HT408 發表於 2019-6-9 06:23
81C假日不經大圍班次由6月7日起取消,新豬紙已無此班次資料,但apps未更新

今時唔同往日, 有黨鐵爭, MOS特快行唔通, 要快個個都坐87D啦, 去廣華坐87D行入去仲快啦

81C特快係當年留下產物, 又無轉定點班次, 叫人點預時間坐, 你話30分鐘一班都好啊

呢堆班次減左, 肯定唔會加番比原線, 等睇周未1100-1300班班新翠爆閘啦

99MAN 發表於 2019-6-9 11:26

根本81C應該要變281X,另外加經第一城、旺角,而87D就飛走富安至第一城,同87D做好分工。

LN6487 發表於 2019-6-9 15:15

85X下午紅磡繁時加密到幾多分班先?
原本8分班, 去到上鄉道都上唔晒客,要飛站啦..

T277 發表於 2019-6-9 23:19

Choi 發表於 2019-6-3 15:23
開得呢個班次不如全日分拆
果陣未有分拆呢個概念, 客多就不斷扔車落去。
同埋行緊424模式, 中途特亦未成氣候
係276/276A年代先開始有「分拆」呢家野。

如果今日81C仲有當年客量, 早就全日拆281B/281X了, 同埋果陣條81P都係無鬼用, 成日同主線一齊到站, 得幾丁友。

siuming0213 發表於 2019-6-10 00:48

朝早入新界方向要30分鐘一班頹到咁?

tzuyu.taiwan 發表於 2019-6-10 01:48

近年九巴好似好想陰乾81C咁,不過陰極都係多客,一至六下繁開緊8-10都成日爆

paul2357paul 發表於 2019-6-10 15:34

T277 發表於 2019-6-9 11:16
今時唔同往日, 有黨鐵爭, MOS特快行唔通, 要快個個都坐87D啦, 去廣華坐87D行入去仲快啦

81C特快係當年留 ...
87D比起81C對於富安花園石門第一城來往旺角南油麻地佐敦尖沙咀既客黎講真係快很多(對於來往第一城黎講仲有281A)?
87D係飛沙田路,但南行要在太子道西轉出,北行要兜兜深水埗南部及界限街。

T277 發表於 2019-6-10 22:44

tzuyu.taiwan 發表於 2019-6-10 01:48
近年九巴好似好想陰乾81C咁,不過陰極都係多客,一至六下繁開緊8-10都成日爆 ...

周六晚上9點後開10分鐘一班都可以海防道坐滿, 之後D站死迫爛迫, 不過好快後面又有架, 有時仲爬頭清客添。
頁: 1 2 3 [4]
查看完整版本: 81c調整班次