YY487 發表於 2019-8-2 01:09

YoungMan 發表於 2019-8-2 01:30

lingling_cc 發表於 2019-8-2 00:04
世界上有好多搞民主的國家因為所講既民主, 最終變左點?
近近地睇下台灣先, 因為咁樣令到經濟變到點?
唔好 ...
台灣經濟唔好
主要原因咪就係支那阻住人地國際空間囉如果唔係,超越左韓國啦
以前韓國獨裁年代韓劇、電器送都無人要呀!

williamau 發表於 2019-8-2 01:35

PF2802 發表於 2019-8-2 01:04
講緊民生呀,大陸人咪其中一個影響民生嘅問題囉

不如搵吓資料,咁多群眾運動係邊班人逼出嚟啦

咁即係你答唔答到邊班人攪到而家咁多大陸人有居港權?
唔係多得呢班人香港而家唔會有咁多大陸人搶資源喎

ATENU364TC196 發表於 2019-8-2 01:42

HN745 發表於 2019-8-1 20:52
我地係要體諒點解佢地咁做
佢地咁做背後既目的係咩

咁既然你咁強調自由同埋和平,你自己罷工係你嘅選擇,其他人冇得干涉,但點解要強制其他人陪你一齊去罷工?
你絕對可以說服其他人去罷工,但唔應該刻意妨礙其他人返工

唔通呢個係自由社會應有嘅價值?

YY487 發表於 2019-8-2 01:43

HN745 發表於 2019-8-2 02:12

ATENU364TC196 發表於 2019-8-2 01:42
咁既然你咁強調自由同埋和平,你自己罷工係你嘅選擇,其他人冇得干涉,但點解要強制其他人陪你一齊去罷工 ...
講返人話好冇?

你會唔會因為班後生仔為左令政府聽市民既訴求向普羅大眾下跪求罷工而心痛?

仲有,乜730不合作運動係關罷工事咩? 好似講721事件多過罷工喎

罷工,罷唔罷係睇個人,我想問你邊到睇到有人被逼罷工?

你好似連個邏輯次序都搞亂哂多啲啵...

superbus 發表於 2019-8-2 02:20

lingling_cc 發表於 2019-8-2 00:04
世界上有好多搞民主的國家因為所講既民主, 最終變左點?
近近地睇下台灣先, 因為咁樣令到經濟變到點?
唔好 ...

一隻手掌拍唔響, 出面見到示威者暴力, 亦見到香港政府既無賴同不作為
示威掟石係暴力呀, 但差佬縱容黑社會亂咁打人, 後者既影響係比前者更嚴重
商家佬固然唔鐘意示威影響生意, 但政府響呢個幾月果種傲慢同無法無天, 更加係影響到香港既聲譽同營商環境

ATENU364TC196 發表於 2019-8-2 02:58

HN745 發表於 2019-8-2 02:12
講返人話好冇?

你會唔會因為班後生仔為左令政府聽市民既訴求向普羅大眾下跪求罷工而心痛?

真係唔知邊個冇邏輯啦
你之前個貼文係話
「我地係要體諒點解佢地咁做 佢地咁做背後既目的係咩」
而你上述句子嘅貼文回覆嘅版友,亦都係冇提到任何日期,當成篇嘅主題係講緊8.5,即係前設亦都係講緊嗰日,想問下點解會關7.30嘅不合作運動事?

你依家將堵塞九巴車廠作為8月5號全民大罷工嘅技倆之一,其他冇罷工意向嘅市民因為咁樣而冇得搭車喎,你咁樣唔係逼人哋返唔到工係乜嘢?

或者咁樣講,如果你唔係想全香港都陪你一齊罷工,做乜要堵塞巴士車廠?不合作運動嘅目的係乜嘢?

williamau 發表於 2019-8-2 03:02

主權移交前冇雙非,主權移交後有雙非
雙非問題來源不言而喻

證明你根本冇搵過資料
知唔知第一單雙非案係邊班人幫大陸人打官司?

ATENU364TC196 發表於 2019-8-2 03:16

主權移交前冇雙非,主權移交後有雙非
雙非問題來源不言而喻

睇閣下都冇聽過邊個係莊豐源啦
大家一齊Fact check 下
https://zh.m.wikipedia.org/zh-hant/莊豐源案
當時協助佢嘅律師係李志喜,亦即公民黨創黨成員之一

當終審法院出咗裁定結果,判莊豐源一方勝數,港府曾經就此而要求人大釋法,最後因為反對聲音而擱置
反對之一嘅係公民黨梁家傑

歷史就講住咁多先,始終呢度係討論交通嘅地方,唔係政治

相信大家自有公論,也當然是不言而喻吧!

頁: 1 2 3 4 [5] 6 7 8 9 10
查看完整版本: 網上有人號召圍堵九巴車廠