管鮑之交 發表於 2019-8-18 11:28

B8L/B9TL集中討論

版友話不如都開個b8l b9tl長期post,方便討論車型、車輛之間嘅比較,唔剩係條陣,個殼都得

B8L坐開大西北嗰批,唔少空轉嗰陣都震到pk,啲散唔出去嘅嚨嚨聲差唔多可以同佢副偈夠靜嘅優勢打個和
同埋個氣囊好鬼敏感,好似高低差咗1 2cm都要即刻教番好佢,有次落樓梯玩手機差啲失平衡gg:lol

個波箱又係好敏感,少少暗斜都驚死唔夠力即刻落一個甚至兩個波高轉剷上去,呢個時候就正喇,上層都聽到偈聲

s3bl469@73a 發表於 2019-8-18 12:32

s3bl469@73a 發表於 2019-8-18 12:33

管鮑之交 發表於 2019-8-18 17:42

s3bl469@73a 發表於 2019-8-18 12:32
呢點係正常架,因為上斜如果唔轉波嘅話,轉唔切就會留後,所以一定要快轉波,唔止B8L,連E500 MMC都係咁, ...

其實講緊嘅係暗斜,以我咁多年所見,同一段公路暗斜,幾款主要車型表現都唔同

半滿zf車為例:
E500 mmc通常就慢慢跌watt唔落波,唔跌速咁上完
B8L就好快即刻落波爆住高轉,唔跌速咁上完

豬同躉通常就。。。先跌watt--〉唔掂--〉落波--〉重複直到夠力keep住為止

TR1614 發表於 2019-8-18 21:22

管鮑之交 發表於 2019-8-18 17:42
其實講緊嘅係暗斜,以我咁多年所見,同一段公路暗斜,幾款主要車型表現都唔同

半滿zf車為例:

屯廠都有靚豬嘅~上屯公啲斜都起碼三波上哂,同埋每一個波都好捱得。
話說b8l低轉真係易腳軟。搭過一次上象鼻山路初段四波衝上去比車擋住要剎車,剎完車之後冇力跌落三波,但係無論三波谷到幾多都落唔返四波。就算b8l高轉上斜都唔捱得幾耐。試過一次搭 b8l上將斜入將軍澳又係發生同樣情況。

TR1614 發表於 2019-8-18 21:24

s3bl469@73a 發表於 2019-8-18 12:33
B8L副偈本身馬力較大,再加ZF波箱咁高轉數,所以先至打冷震,當年老虎蘭都係有呢個情形 ...

AVc都有咁嘅情況。唔通直偈 volvo易打冷震啲?

ky927 發表於 2019-8-18 22:07

Sorry Del

EG8196 發表於 2019-8-19 02:25

idle 轉數低咪打冷震

TankKingEH9697 發表於 2019-8-19 04:28

TR1614 發表於 2019-8-18 21:24
AVc都有咁嘅情況。唔通直偈 volvo易打冷震啲?

AVC可能係碌得多碌到又虧又震;P

管鮑之交 發表於 2019-8-19 09:58

EG8196 發表於 2019-8-19 02:25
idle 轉數低咪打冷震

idle唔夠都有可能,睇下之後有冇改善
頁: [1] 2
查看完整版本: B8L/B9TL集中討論