miklcct 發表於 2019-8-18 11:53

點解73去赤柱過黃竹坑新圍要㩒兩次分段?

如題

PK9394 發表於 2019-8-18 12:10

赤柱方向鄉村俱樂部前先轉。華富方向就兩次。弟1次糸轉分段車費去$3.2。運動場再停淺水湾出黎個分段。應該糸。

miklcct 發表於 2019-8-18 13:38

PK9394 發表於 2019-8-18 12:10
赤柱方向鄉村俱樂部前先轉。華富方向就兩次。弟1次糸轉分段車費去$3.2。運動場再停淺水湾出黎個分段。應該 ...
我次次見到都喺過黃竹坑新圍之後就連撳兩下分段掣,由2/6撳到4/6(1係數碼港,2係華富至黃竹坑新圍,4係鄉村俱樂部至淺水灣,5係過淺水灣未到赤柱,6係赤柱)

johnchan86c 發表於 2019-8-18 15:12

應該係過咗黃竹坑新圍後撳一次,開始鄉村俱樂部分段收費,過咗鄉村俱樂部再撳一次,中途落車分段收費變成淺水灣價

groom1002 發表於 2019-8-19 10:22

以下圖片應該解答你問題

lsc04d11 發表於 2019-8-19 11:02

開頭以為你個問題有深度 點知唔係司機懶咪一次過將兩個應分開按的變兩次㩒囉 (只要個站冇人上係成立既)搭多啲九巴53

miklcct 發表於 2019-8-19 11:11

johnchan86c 發表於 2019-8-18 15:12
應該係過咗黃竹坑新圍後撳一次,開始鄉村俱樂部分段收費,過咗鄉村俱樂部再撳一次,中途落車分段收費變成淺 ...

鄉村俱樂部同深水灣之間無分段喎,我理解係黃竹坑新圍完短途分段,同時開始鄉村俱樂部去赤柱分段。

AtrHenu 發表於 2019-8-19 11:20

lsc04d11 發表於 2019-8-19 11:02
開頭以為你個問題有深度 點知唔係司機懶咪一次過將兩個應分開按的變兩次㩒囉 (只要個站冇人上係成立既)   ...

據了解其實目前有不少有八仔雙向短程的巴士線也有需要於部份分段收費下要連績噤二次,包括:九巴53,73A,77K,64K,76K,B1;城巴6,6A,6X,260,E21,E21A;新巴14,15,N8P...等.

btw,今次相信樓主只係唔明白八仔雙向收費模式提出呢個問題啫.:lol;P

kay 發表於 2019-8-19 11:22

係咪SKIP走數碼港至淺水灣分段先要按多次?

KE7066 發表於 2019-8-19 12:50

AtrHenu 發表於 2019-8-19 11:20
據了解其實目前有不少有八仔雙向短程的巴士線也有需要於部份分段收費下要連績噤二次,包括:九巴53,73A,77K ...

調轉咁諗,點解會有啲要連續㩒兩次嘅分段?常見就等於冇問題?
頁: [1] 2
查看完整版本: 點解73去赤柱過黃竹坑新圍要㩒兩次分段?