hihihi 發表於 2019-8-25 00:09

Ricky403 發表於 2019-8-25 00:14

九巴思維:用月票做到嘅野,駛乜特登整轉乘比你

Ricky403 發表於 2019-8-25 00:22

lsc04d11 發表於 2019-8-24 23:16
當234a/b 提供33,40,234x,30x,290系轉乘時,我都覺仲有好多人搭52x去荔枝角站落地底時 又唔覺你個方法 ...

都有唔少人搭邨巴/小巴或者234A/B出荃灣/青衣轉鐵
呢度人數多過52X荔枝角轉鐵
所以中長途巴士,最緊要都係一程過有得坐,其次就直接夠快

S3BL343@66 發表於 2019-8-25 00:23

934 客量唔達標,960,961供不應求。咁咪將934資源調去960及961。好多時夜晚八九點後係上環等960,961要企,934同936連半滿都冇,點解仲要比佢開?

Snoopy@FB8617 發表於 2019-8-25 01:03

試過兩次平日夜晚係港島走
不論早少少定夜少少
960/961都係供不應求

934加M線轉乘絕對吸引到班客咁搭
一來肯定一段路有位坐
二來有班客反正都係要轉車

AVD1 發表於 2019-8-25 01:41

根本 934 就係亂插旗嘅產物,
當 936 可以左兜右兜嘅時候,934 唔夠客都唔肯做埋荃景圍客仔,但係又要死插條 934A 上山,有咁嘅結果都係九記自己搞出黎。

JC8385 發表於 2019-8-25 05:26

lsc04d11 發表於 2019-8-24 23:12
想問荃景圍天橋坐M線容易有位坐嗎?(繁時)我幾個friend都話有58m/58p都一定上唔到 要搭59m/60m/66m/57m/61m ...
呢D就真係要逐條線睇啦,我當例如灣仔搭去天北
968轉265M除非有特車/拖卡,否則幾乎肯定全程罰企
反而934穩陣之餘,265M荃景圍上變相打尖
咁好大機會要企嘅只係荃景圍到大欖隧道一段

arfung 發表於 2019-8-25 07:56

lsc04d11 發表於 2019-8-24 23:12
想問荃景圍天橋坐M線容易有位坐嗎?(繁時)我幾個friend都話有58m/58p都一定上唔到 要搭59m/60m/66m/57m/61m ...

先講港島區回新界有934服務的時段,960 961 968多數都上到車,不過我估係顧及金鐘以後的車站未必有位坐。(中途起載班次又無一定穩定性)

934差不多實有位坐,。去到荃景圍天橋,就算係最繁忙的時間,其實M車都上到車。

58M係最多人,不過經常有特別班次,好多時都兩三部一齊到。 等一下就無問題。 另外比較難有位坐是68A,其次67M。 屯門荃灣三寶和57M通常有位,尤其後者極少人。

如果要轉乘265M或68A沿途的乘客,在荃景圍天橋轉有個好處,就係邊相比轉車站客早上車揀位,因為這兩條線都出了名在轉車站係好多人排隊,也有留後危機。

odwinkinglam 發表於 2019-8-25 13:54

其寶路線934可否改由深井碧堤半島開出,灣仔前後就經東區走廊,加埋服務鰂魚涌,以太古城中心為總站。

咁除962B外,深井仲有多一個選擇出港島,同時為碧堤半島及灣景花園之間的少數居民/酒店有過海巴士服務。

現在其他時間咁少客,行多少少路,拉長起訖點都唔過份呀

rusf101001 發表於 2019-8-25 19:13

JC8385 發表於 2019-8-25 05:26
呢D就真係要逐條線睇啦,我當例如灣仔搭去天北
968轉265M除非有特車/拖卡,否則幾乎肯定全程罰企
反而934 ...

用返城巴個轉乘去金鐘西上967可以坐足全程喎

頁: 1 [2] 3
查看完整版本: 九巴934可否與大西北M線加設轉乘優惠?