HT408 發表於 2019-10-3 01:31

九巴272S、X89D加班

由 10 月 4 日(星期五)起,九巴272S、X89D加班

272S鑽石山
星期一至五
0710,0720,0730,0743,0755,0802,0809,0816,0822,0827,0832,0836,0840,0845,0850,0855,0905,0915,0930
星期六
0730,0800,0820,0835,0845

272S科學園
星期一至五
1715,1730,1742,1750,1758,1806,1812,1818,1825,1835,1845,1900,1915
星期六
1805,1815,1835

X89D
泥涌
0700,0710,0720,0729,0737,0745
觀塘碼頭
1740,1755,1810,1825

noname617 發表於 2019-10-3 07:35

多謝通知,期待通告出爐,x89d.mos應該好開心,但問題還未解決

dcyw 發表於 2019-10-3 09:01

乘客通告:
272S:http://search.kmb.hk/KMBWebSite/AnnouncementPicture.ashx?url=1570004179_8206_0.pdf
X89D:http://search.kmb.hk/KMBWebSite/AnnouncementPicture.ashx?url=1570004310_8535_0.pdf

currypig 發表於 2019-10-3 09:04

noname617 發表於 2019-10-3 07:35
多謝通知,期待通告出爐,x89d.mos應該好開心,但問題還未解決

始終都係偏早,期望佢會開多 2 班係8 點後既班次
一定夠客

RyanPun 發表於 2019-10-3 09:41

currypig 發表於 2019-10-3 09:04
始終都係偏早,期望佢會開多 2 班係8 點後既班次
一定夠客
主線出12.8米都載唔哂,行商貿區嘅X線冇可能冇客。

但假若加班喺8點後開車,返九龍灣就應該冇問題,但前少少返觀塘海濱嗰邊未必趕得切返到9點,有機會回流返去89D。

雖然我都贊成加8點後班次,不過在我立場覺得現時加大車優先啲,最少加大車嘅數量要多過正字軌數量先,都唔夠載先再考慮進一步加班。

ky927 發表於 2019-10-3 09:42

272S去到19班,反而白石角早上南行往東九龍係真空。其實早上係咪可以抽幾班係做埋早上白石角雙向

currypig 發表於 2019-10-3 10:25

RyanPun 發表於 2019-10-3 09:41
主線出12.8米都載唔哂,行商貿區嘅X線冇可能冇客。

但假若加班喺8點後開車,返九龍灣就應該冇問題,但前 ...

返工時間,越係商貿區, 越多彈性好少固定「九點」呢條線了...否則 7 點啲頭車應該拍哂烏蠅
有的8 點就要博殺,亦見唔少 9:30 甚至10:00 先施施然返工
尤其是中高層白領

Quanta 發表於 2019-10-3 11:00

觀塘區行業多元化啲,彈性上班時間程度比核心區域高啲。返工時間好散,所以趕唔到九點唔係問題嘅

kitarolo 發表於 2019-10-3 12:10

ky927 發表於 2019-10-3 09:42
272S去到19班,反而白石角早上南行往東九龍係真空。其實早上係咪可以抽幾班係做埋早上白石角雙向
...

睇時間就知好難用
同一批車做,白石角
唔係無需求,奇在R唔到
新車源先會諗吐公轉車站。

ricky 發表於 2019-10-3 13:13

272S差唔多開得半全日;P
頁: [1] 2
查看完整版本: 九巴272S、X89D加班