南韓金仔 發表於 2019-11-8 05:29

南韓金仔 發表於 2019-11-8 05:34

kitarolo 發表於 2019-11-8 07:22

反建議用「收回土地條例」
拆除溱岸8號,立即動工建T4,
所謂地底方案隨時10年8年都
未能通車。樓主見咁多帖回覆,
都應該明收回/擴闊小路,咪又到
兩端頂唔住,T4反而更有價值。

如果認為水粉埔交通
影響到沙田(景觀)嘅話
咁就盡快動工起草山隧道

jpoon 發表於 2019-11-9 01:06

只要政府利用土地收回條例就可強行收回。

鯉魚門道有乜位畀你收? 藍田站呀? 同埋冇錯寶琳路好少塞,但佢接駁嘅將軍澳道成日塞呢

Toz 發表於 2019-11-9 06:26

南韓金仔 發表於 2019-11-8 05:29
觀坪道同沙田坳道絕對需要擴建
現時觀音山村居民出入十分之困難
如果擴闊觀坪道同沙田坳道,可分流大隧車 ...

要擴到幾闊先可以分流?
分流完觀音山村居民究竟出入易左定難左?

Toz 發表於 2019-11-9 06:28

只要政府利用土地收回條例就可強行收回。

唔好派膠啦好唔好.
一拆就要拆晒藍田港鐵站同巴士總站, 仲會影響到觀塘線.

南韓金仔 發表於 2019-11-9 07:58

JH_LE4612 發表於 2019-11-9 10:15

拆藍田港鐵站同巴士總站沒問題呀
可以拆哂草灣游樂場做臨時巴士總站
可以係偉樂街/藍田北空地起港鐵站

見到哂草灣起巴總都仲接受到,藍田北/偉樂街起地鐵站?一查地圖,呢兩個位離現有藍田站成個地鐵站距離。為左自己可以用條同將藍重疊嘅神秘道路,炸匯景,拆埋人地個地鐵站,成條觀塘線大改道,要居民自己搭車駁鐵,仲要炸完站都淨係擴闊得嗰段仔嘅鯉魚門道。似乎閣下就算玩啲城市設計嘅電腦遊戲嘅時候,分數/居民滿意度都唔會太高。

Toz 發表於 2019-11-9 14:17

拆藍田港鐵站同巴士總站沒問題呀
可以拆哂草灣游樂場做臨時巴士總站
可以係偉樂街/藍田北空地起港鐵站

呢度成本點都會過一千億. 可以起四五條將藍隧道, 可以起兩條將軍澳-大埔仔-蠔涌-小瀝源隧道, 而唔係擴闊兩條行車線.

仲有觀塘線都會受影響, 唔止係個站. 觀塘線都係成個結構入面.

成個工程起碼要八到十年.

就係為左利用澳景路?

你係咪以為玩緊simcity?

大老山日日塞車, 分流果條唔洗? 你知唔知將隧一塞, 寶琳道一樣唔通架?

tkf_2005 發表於 2019-11-15 02:48

kitarolo 發表於 2019-11-8 07:22
反建議用「收回土地條例」
拆除溱岸8號,立即動工建T4,
所謂地底方案隨時10年8年都

其實最主要係起多條南北走向既通道
而唔係引流車輛往來沙田東/西部
當現時早繁連沙瀝/吐露港上大老山都慢流嘅時候,
同時新城市上城隧八幹/大老山/獅隧都拉龍果陣
就算依家多條T4都幫唔到幾多
所以與其都起,參考龍山隧道,
將城隧八幹預留位改為接駁新沙田西繞道