sad 發表於 2019-11-28 23:20

進智公交半年蝕942萬 社會事件影響客量跌1.5%

https://www.mpfinance.com/fin/instantf2.php?node=1574941559236&issue=20191128

kay 發表於 2019-11-29 08:20

AMS似乎要交代係咪有人炒燶左小巴牌
營運上每年都有盈利,但抵銷唔到牌價跌損失

053h4 發表於 2019-11-29 11:00

kay 發表於 2019-11-29 22:49

"於如此不利之經營環境下,公共小巴牌照之市價可能在本期間結束後進一步貶值。公共小巴牌照之會計重估
虧絀可能會繼續對本財政年度之業績造成不利影響。然而,管理層重申,由於公共小巴牌照之市值波動對本
集團核心業務及現金流量並無重大影響,故公共小巴牌照之會計重估應分開考量。"

似乎AMS都知現有計法有問題

JU2541 發表於 2019-11-30 00:18

kay 發表於 2019-11-29 22:49
"於如此不利之經營環境下,公共小巴牌照之市價可能在本期間結束後進一步貶值。公共小巴牌照之會計重估
虧絀 ...
數還數.....講還講...

句野即係話...見到佢份數蝕得好多錢唔洗咁驚
係因為牌價跌得多過營運收入

現有計法有問題都唔可以話改就改,輸打贏要

kay 發表於 2019-11-30 10:50

JU2541 發表於 2019-11-30 00:18
數還數.....講還講...

句野即係話...見到佢份數蝕得好多錢唔洗咁驚

其實點都要改

因為長期"蝕錢"對股價不利

講得出牌價唔會有影響
就唔應該計埋入盤數

053h4 發表於 2019-11-30 11:02

kay 發表於 2019-11-30 11:16

053h4 發表於 2019-11-30 11:02
股票價格,理論上係睇淨現金流的NPV

投資者係睇一千萬的利潤+ add back非現金項目。

不過我開0077股價/派息同盈虧黎比
兩者成正比

或者睇出年改唔改算法
將實際盈餘反映返

JU2541 發表於 2019-11-30 16:06

kay 發表於 2019-11-30 10:50
其實點都要改

因為長期"蝕錢"對股價不利

係會計準則不太容許
究竟你係咪理解錯左兩份報告既分別?

佢句說話係叫投資者要分開睇去決定佢地既投資

kay 發表於 2019-11-30 16:29

JU2541 發表於 2019-11-30 16:06
係會計準則不太容許
究竟你係咪理解錯左兩份報告既分別?

上面咪講股價同盈虧派息既關係
你開AASTOCK睇
盈虧都唔會唔計牌價重估帶來問題

講到尾咪輸打羸要

頁: [1] 2
查看完整版本: 進智公交半年蝕942萬 社會事件影響客量跌1.5%