一個交通迷 發表於 2019-12-17 21:29

直至17/12,全港仲有幾多架歐三5DL(只計紅綠van)

今年歐三商業車要喺31/12或之前強制淘汰,加上政府有換車資助,好多5DL都退咗,所以想請問各位大大知唔知仲有邊啲歐三5DL未劏?
小弟知未劏嘅有:
LB7174、LK6968、LL4097、LN7423(西旺線)
DD672(荃灣<>象山線)
LV3369(港島10/31)
LL6771(港島40/40x)
TA9351、DV1716(新界401/402s)
仲有冇其他?

VK4642 發表於 2019-12-18 00:10

聽講換車資助有限期延遲到出年6月30日

一個交通迷 發表於 2019-12-18 07:31

雖然延期到出年6月30日,但係今年都退咗唔少歐三5DL,全港紅綠Van 5DL應該得返十至二十架

AtrHenu 發表於 2019-12-18 11:04

大把例子啦,如:EV 493,LW 8832(港島51A),LH 9994(港島58,59),LK 1102(港島4A,4B,4C,5),LD 4316(九龍黃埔2,6).
以上上附車號仍舊未除牌和服役中?!;P

一個交通迷 發表於 2019-12-18 17:04

AtrHenu 發表於 2019-12-18 11:04
大把例子啦,如:EV 493,LW 8832(港島51A),LH 9994(港島58,59),LK 1102(港島4A,4B,4C,5),LD 4316(九龍黃埔2,6 ...
EV493、LW8832、LH9994、LK1102全已退役
而且LD4376係歐四5DL
九龍2/6系已經冇哂歐三5DL

ATENU1108 發表於 2019-12-18 21:54

其實點分係歐三定歐四?

一個交通迷 發表於 2019-12-19 07:22

ATENU1108 發表於 2019-12-18 21:54
其實點分係歐三定歐四?

從引擎聲聽得出
歐四引擎聲比較靜
而且歐四5DL大多數係2007年出牌(07年9月尾開始有6DL出現)

ATENU1108 發表於 2019-12-19 10:52

咁小弟唔太肯定但可能有部歐三5DL棉記SA89換牌前(EV3946)

ATENU1108 發表於 2019-12-19 10:55

ATENU1108 發表於 2019-12-19 10:52
咁小弟唔太肯定但可能有部歐三5DL棉記SA89換牌前(EV3946)

補充一張相

E500facelift 發表於 2019-12-19 18:31

果個淘汰歐三或以前商用車既計劃根本就唔應該,睇下幾多非專利巴士、小巴同其他商用車都被呢個計劃整死左,罪魁禍首係仆街689,明明可以資助換引擎同安裝SCR,偏偏係都要搞個甘仆街既計劃!
頁: [1] 2 3 4 5
查看完整版本: 直至17/12,全港仲有幾多架歐三5DL(只計紅綠van)