A285
發表於 2019-12-28 01:27
Greater Anglia 冇class 387 嗰架係class 379 黎架
clivetock
發表於 2019-12-28 10:46
Great Northen Class 387 EMU(右)及Hull Trains Class 180 EMU(左)Typo: Class 180 係柴油 DMU
DIH
發表於 2019-12-28 15:54
本帖最後由 DIH 於 2020-2-15 17:39 編輯
第四章:Canterbury & Dover
是日目標是參觀Canterbury大教堂及Dover Castle。
再次前往St. Pancras
今次係去上方的11-13號月台
Southeastern Highspeed Class 395 EMU “Javelin”
於2009年投入服務的Class 395是日立打入英國市場的試金石
旁邊便是以鐵絲網分隔的Eurostar月台
此線客量甚多,十年車齡座椅已有不少歲月痕跡。
Southeastern網絡圖
列車離開St. Pancras後,行駛High Speed 1 (HS1),初時在地底,於倫敦東部市郊走出地面。以下是抵達Ebbsfleet International的影片:
https://youtu.be/20psTEPYROU
離開Ebbsfleet International的影片:
https://youtu.be/S_v2wvehYMU
列車在Ashford International與HS1分離進入舊線,並由25kV AC高架線供電改為750V DC第三軌供電,自St. Pancras開出後只需58分鐘便到達Canterbury West。Canterbury有西站及東站,兩者之間並無鐵路連接。
Canterbury大教堂正在維修,我就不付費入內,在閘口影張相算了。
沒有參觀教堂,市內也沒甚麼好逛,蕩到Canterbury East時,距離下班往Dover列車尚有超過40分鐘。
車站非常簡單,小食店星期日停開,只有一些自動售賣機,想買個包當午餐也不行,惟有捱到Dover。
不時遇到這種情況,閘機不知何故長開,用pass冇乜所謂,但拿磁卡票時不免猶疑是否可以直接行過去。
漫長等待
Southeastern Class 375 EMU
Southeastern Class 465 EMU
我搭的車來了,也是Class 375,比原定時間遲了5分鐘。
概括Canterbury兩站的影片:
https://youtu.be/7dhnTaF8YtI
星期日,車上乘客不多。
到達Dover Priory
對面的Javelin
Dover Castle
在Dover Castle望向下方碼頭
參加了講解Dunkirk evacuation的tour,百感交集。
白崖
西部海傍發展成購物飲食消費區,是日黃昏也在該處晚餐。
晚餐後沿指示返回Dover Priory Station,標誌非常有親切感。
今日去的車站設計都好簡單
搭19:49班次返去
Class 375
轉向架特寫
Class 395
沿途片段:
https://youtu.be/RcwTZ0BA7FE
大約一小時返到St. Pancras
影一影旁邊的Eurostar Class 374
這款新型Eurostar是Siemens Velaro家族一員,沒有如前代Class 373般採用articulated bogie。
從這邊看看Class 395
剛才搭的列車原來以金牌跑手命名
告別今次旅程中最快的列車
路經King’s Cross
如果中間條天橋打通牆壁連接車站東面條馬路,我會更加方便。
晚上的天幕
行到酒店門口,天還未全黑,夏天去歐洲真爽。
<是日完>
ArnoldC
發表於 2019-12-29 22:15
DIH 發表於 2019-12-28 15:54
第四章:Canterbury & Dover
是日目標是參觀Canterbury大教堂及Dover Castle。
閘機通常有職員駐守,以防萬一。
可能係星期日/深夜人手不足,索性中門大開。
DIH
發表於 2020-1-4 23:13
本帖最後由 DIH 於 2020-2-15 17:41 編輯
第五章(上):國立鐵路博物館National Railway Museum (NRM)
這是在鐵路方面收穫最豐富的一天。自從知道NRM在York之後,便下定決心要去朝聖,可以說是為了這一天而決定買England Pass而不是London Plus Pass。
在酒店房內已經見到陣間要搭班車
是次旅程最後一次從King’s Cross地面站出發
NRM在10:00開門,我搭08:00的London North Eastern Railway (LNER) IC225,不停站直達,09:52便到York,連埋步行時間應可在剛開門時到達。
LNER IC225與Great Northern Class 365 EMU合照
LNER IC225無動力駕駛車廂Driving Van Trailer (DVT)
緊接在LNER之後,有一班Grand Central在08:06開出,10:05到York,用的是Class 180 DMU。雖然搭佢會較舒適,但IC225短期內就會退役或調離東岸本線,得以重溫1996年的旅程也是好事。1996年我亦係搭IC225由King’s Cross上Newcastle,只停York一站,車程2小時40分鐘,係我第一次搭外國鐵路,從此開始喜歡研究鐵路。有趣的是,LNER開車前,車掌不停廣播叫乘客check清楚自己張飛,唔好拎住Grand Central車飛搭LNER。
Metro-Cammell製造的Mark 4車廂
列車終點站係愛丁堡
本班列車乘客極多,幸好之前預訂了座位。IC225大致上是固定車組,接近King’s Cross一端是頭等車廂,普通等乘客自然地由後向前填滿,而我預訂了由愛丁堡方向數起第三節的Coach D一個倒後座位。鄰座女生一度要求我讓個窗口位佢坐以便使用電腦,我又唔想坐走廊位,於是索性搬袋去前面的車卡,但該處有大量往蘇格蘭的乘客,行李放滿通道,動彈不得,惟有回到原有座位。此時,女生覺得有點不好意思,主動畀返我坐窗口位。
LNER路線圖
在車站買的早餐。我間酒店比較廉價,樓下早餐5鎊只得室溫牛角包、鬆餅、麥皮、橙汁之類,前一日食過不敢恭維,所以之後唔再食。
從此圖可見,不論座位定頭頂都係全院滿座。這種長途車尚有餐車服務,不過都係賣下coffee or tea、麵包之類,我既然已買了早餐就沒再理會,況且此圖是在出發後1小時15分拍攝。
某處拍攝的Class 56柴頭
09:50抵達,比原定時間還早了兩分鐘。
Class 91電頭其實有雙向駕駛室,但通常不會使用平頭這一邊,除非DVT有問題而令部車要單頭運作。
對返number真係在酒店房見到那部
行車及York開車片段:
https://youtu.be/ozdtujGwfpk
月台上的停車標誌
Northern Class 144 DMU "Pacer"
Northern Class 170 DMU
Northern Class 158 DMU
我到訪時是8月5日,幾日前Azuma已經開始駛到York,我並無搭中。這也意味IC225的日子已在倒數。
南行的IC225。York車站位於彎道上,而且是眾多路線交匯點,大部分列車都會停站,只有Flying Scotsman不停。
1938年建成的跨線橋
橋上攝
左為5號月台(北行),右為4號月台(南行),可見有條軌道在中間才進入月台,那是東岸本線的南行線,後方軌道則通往海濱市鎮Scarborough。4 號月台在橋的另一邊改稱3號月台。
精美設計
時鐘
現有的York車站在1877年建成,一度是全球最大火車站。
經行人橋往NRM。落橋後Grand Central部車到站,但該處有圍欄,拍攝效果不佳,所以只是目送該車離開。
NRM外觀
NRM門口
(以下只貼出部分展品)
首先進入Station Hall,這部分主要放置皇室車廂及部分戰前機車,並以各種周邊展品訴說鐵路服務變遷,亦設有小型餐廳。
Queen Adelaide’s saloon (1842-1850),黑箱部分是加長了內籠以便她能躺下,這個年代連皇室車廂也非常簡陋。
Queen Victoria’s saloon (1869-1902),由兩節短車廂合併而成,可見在這段期間英國鐵路技術提升不少。
King Edward VII’s saloon (1902-1947),車內設有浴缸。
Queen Mary's, then Queen Elizabeth's saloon (1908-1978),裝有電風扇、暖氣等設備,總共用了70年。
Queen Elizabeth’s armoured saloon (1941-1977),此車曾經披上裝甲,在戰時載着王太后巡視全國,內裝比較樸素,於1970年代退役。此車編號799,同門798則為英王George VI專車,現保存於Severn Valley Railway。
London, Brighton and South Coast Railway B1 Class 0-4-2 No. 214 Gladstone (1882-1927),曾用於London至Brighton的特快列車,是該型號第一部,亦是唯一保存的成員。
Midland Railway 115 Class 4-2-2 No. 673 (ex-118) (1897-1928),此款機車因其動輪較大(直徑7呎9.5吋,即2.375米)而獲得「Spinner」的暱稱。
London and South Western Railway M7 Class 0-4-4 No. 245 (1897-1962)
London Midland and Scottish Railway (LMS) Hughes Crab 2-6-0 No. 13000 (1926-1964),是該型號首部,服役長達39年。此車平時客貨兩用,在皇室成員訪問西北部時亦會用來牽引御召列車。
之後進入Great Hall
剛入去就聽到廣播話即將開始轉盤展示,走過去湊熱鬧。
大約10分鐘完事,開始睇其他展品。
Channel Tunnel Construction Locomotive and Muck Truck (1989-1992)
Post Office Train (1930),1927-2003年運作的倫敦郵政鐵路是世上首套無人駕駛電動列車系統。今次旅程無去Postal Museum,在這裡睇過就算。
Southern Railway 4-Sub Electric Motor Coach No. 8143 (1925),解說稱此車有一部分可能曾劃作女士專用車廂,但後來發現使用率不高,到了1970年代,英國鐵路已取消女性專用車廂。紳士之國,根本不需要女性專用車廂。
Great Western Railway Diesel Railcar No. 4 (1934-1959),行走伯明翰至卡迪夫之間。令我想起當年的廣州淑女號及大埔淑女號,然而此車內裡是三等座。
London and North Eastern Railway (LNER) Class A4 4-6-2 No. 4468 Mallard (1938-1963),此車曾創下蒸汽機車最快紀錄,可惜擺放位置較難影到全貌。
British Rail (BR) Class 52 No. D1023 Western Fusilier (1963-1977)
左:BR Class 55 No. D9002 The King's Own Yorkshire Light Infantry (1961-1982);右:BR Class 40 No. D200 (1958-1988)。連同上面的D1023,這三部車的投入服務與退役年份次序相反,D200共服役了30年,反之D1023只服役了14年。
Great Northern Railway Stirling Single 4-2-2 No. 1 (1870-1907),巨大動輪直徑達8呎1吋,即2.464米。
LMS Princess Coronation Class 4-6-2 No. 6229 Duchess of Hamilton (1938-1964),其流線型外殼在1947年移除,至2009年才裝回。
Shutt End Colliery Railway 0-4-0 steam locomotive Agenoria (1829-1864)
中國鐵路聯盟型/KF型4-8-4蒸汽機車 No. 607 (1935-1976),此車由英國Vulcan Foundry製造,用於粵漢鐵路,經歷民國、戰亂及中共年代,於1981年運往英國。這型號與清末民初歷史甚有淵源,設計師是孫中山好友康德黎之子。
BR Standard Class 9F 2-10-0 No. 92220 Evening Star (1960-1965),是英國製造的最後一部蒸汽機車及第999部標準化的BR Standard機車,雖然主線服役年期只有短短五年,但之後多年巡迴各條保存鐵路及博物館,直至2010年落戶NRM York。
Southern Railway Merchant Navy Class 4-6-2 No 35029 Ellerman Lines (1949-1966),此車其中一邊被解剖以顯示內裡結構。
我在fb話呢張相在英國拍攝,朋友都未必一眼睇得出。
新幹線0系22-141 (1976-2000),在日本未見過,反而在這裡遇到了。
一上車,日本列車獨有氣味撲鼻而來,一下子把我拉回東洋。
Eurostar Class 373 No. 3308
Eurostar穿過Channel Tunnel的模型
North Eastern Railway (NER)路線圖
室外亦有一些修復中的車輛,不詳細介紹。
在NRM逗留大約2.5小時,大致上都睇夠,是日仍有下場,本想於Station Hall食個便餐,但唔多對胃口,所以離場去York市中心覓食,求其撞入一間意大利餐廳,午餐菜式不錯,份量亦足夠。
<下續>
DIH
發表於 2020-1-5 16:54
本帖最後由 DIH 於 2020-4-17 11:58 編輯
第五章(下):North Yorkshire Moors Railway (NYMR)
我在1996年首次於地圖發現NYMR,並拿了一些單張,但一直未能一睹廬山真面目。這次既然來到York,當然不能錯過。
以下略述NYMR編年史:
1836 Whitby and Pickering Railway開業 ,由鐵路之父George Stephenson設計,以馬匹作動力
1845 由York and North Midland Railway收購並改為行走蒸汽火車
1854 併入North Eastern Railway (NER)
1865 Goathland附近一段改道通車,路線之後維持穩定
1875 南端接上Gilling and Pickering Line (G&P),可通往York及Scarborough
1923 NER收歸London and North Eastern Railway (LNER)旗下,注意這與現時行走東岸本線的LNER不同
1964 Beeching Axe之下,G&P廢線
1965 改道之後一世紀,Grosmont至Pickering客運停止
1966 貨運停止
1973 以保存鐵路NYMR身份重新開放
2007 開始定期行駛仍有一般列車行走的Grosmont至Whitby路段,Whitby至Pickering全段復古
2014 全年客量高達35萬人次,是世上最受觀迎的保存鐵路之一
若只計保存路段(Pickering至Grosmont之間29km),NYMR係英國第三長的保存鐵路;但若加上乘入Grosmont至Whitby一段9.7km,定期營業路線長達38.7km,則比首兩位更長,而首兩位均沒有定期乘入其他路線,因此NYMR好可能係英國定期列車運行距離最長的保存鐵路。
NYMR咁長,搭足全程當然最好,但朝早去了鐵路博物館,假設我搭最後一班全程列車,去到Whitby倘有丁點延誤,就要01:05先返到倫敦甚至滯留,風險好高,加上太趕不能在車站留影,所以選取中庸之道,以做過Harry Potter場景的Goathland為據點。
原本想搭840巴士到Pickering之後搭去Goathland來回(或者到了Pickering再詳細計劃搭足全程定中途回頭),但840到York時遲了超過10分鐘,多人上落又找錢又問路就延遲得更耐,食晒所有buffer time,我在上巴士一刻要決定買飛去到邊,臨時變陣改為只搭Goathland至Pickering單程。840行走Leeds至Whitby之間,除了觀光作用外,亦可當作鐵路代行巴士,其中在Malton與Pickering之間更是已廢線的G&P唯一代替品。
午餐後快閃拍攝York Minster
York Stonebow搭840
路途風光
落車
Goathland車站
當時係16:38,小賣部已打烊。
南行月台候車室
望向南邊
在這個時間到達,剛好可以見到16:50同時有南北行列車駛至在此交匯(我在巴士上不知能否趕及,所以只係好彩見到)。我在站內即場購票,其實可以立即登上16:50的南行列車,但山長水遠來到,唔想就咁跳上車,反正下一班車係17:30唔算等太耐,所以影完南北交匯先。從板上可見這是南行全日最密的時段。
此車站曾經出現在哈利波特電影中,站內行人橋與NRM內的一樣。
16:50南行列車進站影片,本班列車共有6卡:
https://youtu.be/XCujD6u0BKg
LNER Thompson Class B1 4-6-0 No. 1264 (built 1947; withdrawn 1965; rescued 1973; restored 1997)
車廂也有不同款式
16:50北行列車係倒蒸,長達7卡,進站影片:
https://youtu.be/YfRbJuz62x4
Southern Railway V Schools Class 4-4-0 No. 926 Repton (built 1934; withdrawn 1962; spent some years in USA and Canada; returned to UK 1989; mainline certified for 2017-2024)
列車先後離站
16:50北行及南行列車先後離站影片:
https://youtu.be/l9ABiwEI2mQ
列車開走後就在站內閒逛。天氣好好,前一日在Dover多雲潮濕,呢日曬下太陽成個人都醒啲。兩車交匯係最多人的時刻,人潮散去後,只有站長及幾名「街坊」與我共享車站,可以細意觀察站內建築。有些人只是駕車來看看而不搭車。
車票
入去候車室八下
17:30南行列車竟然又係倒蒸,進站影片:
https://youtu.be/QwfzSMCdmwk
London Midland and Scottish Railway Stanier Class 5 4-6-0 No. 5428 Eric Treacy (built 1937; withdrawn 1967; mainline certified 2018-2025),此車以愛好鐵路攝影的主教命名,佢絕對係鐵路死忠-在Settle-Carlisle Line的Appleton站等rail tour時心臟病發而逝。
列車長過月台,停車時前三卡均不在月台上,另外亦留意佢地係頭等車廂,入去要畀4鎊附加費,我上車後就無入去。
發車影片:
https://youtu.be/G29I22DpXrY
二等車廂內籠,保養得唔錯。其實機車同車廂都要符合當局要求,不能任由它以幾十年前的面貌侍客。
票已剪
車外景色其實普普通通,之前搭巴士在這些山坡之上望到的高原景更開闊壯觀。
車上設有小賣部,我買了一枝飲品,因為自己枝水都快飲完。這是小賣部對面的挨座。
駁卡位
參觀廁所,廁所在停站時會封閉。
如要落車,要絞低個窗,伸隻手出去在外面扭動把手。
接近Levisham
一直等到這裡才能拍到較好的彎位照
Levisham進站影片:
https://youtu.be/1VIUBZ8ZnzA
Levisham離站影片:
https://youtu.be/dDsc8raackY
是日收穫及計劃行程的文件
小賣部不知在17:45定18:00時關閉
旅程快將完結
大約45分鐘便到達終點站Pickering
列車要駛進營運中的Network Rail路段,須符合正線要求。
轉向架也保養得不錯
剛到站時廁所大排長龍,我反正有時間就等人潮散去先。
電話亭與廣告
這裡也有NER的瓷磚路網圖,NYMR基本上是以NER翻生的形象示人。
發現月台上有一個檔攤(圖中藍色帽男士旁邊的車仔),有好多二手鐵路雜誌,每本只需0.5鎊,幾經考慮之後執了兩本我所能找到最近期的。
左邊那本說的West Somerset就係全英最長的保存鐵路West Somerset Railway,最近經歷財困,而且設施日久失修,曾經全線停駛以作維修,在2019年春季才重新開放。至於右邊那本則以牽引上一班南行列車的LNER No. 1264為封面,當時係8月頭,呢本係6-7月號,好新。
站內設有高科技捐款箱
停站大約10分鐘,列車便準備離站。
尾班車時間已過,列車沒有接載乘客,轉眼間便消失在樹叢後。
車站瞬間回復寧靜
車站天幕曾在1950年代拆除,直至2011年才重新裝上。
當日的時間表及車費表,暑假期間班次最多。
曾經,這裡可以繼續向前駛往Rillington,再通往York。
一戰紀念園
其他保存車輛
睇完就去搭840巴士返York,同去程係同一架車。
在York市內落車逛一陣睇埋黃昏景,而落倫敦班火車係21:19,預留時間買晚餐,20:33來到York Station。
大部分店舖已閂門
Northern Class 155 EMU
之前已經查過,這個鐘數仍然營業及可快速用餐的選擇只有Burger King,都好彩重有間Burger King。
今晚班車23:32先返到,今日係出外時間最長的兩日之一。
Flying Scotsman不停站
辛苦了一日的電話要好好慰勞。之前在840巴士都有叉電,車程個幾鐘,幫補唔少,否則電話無法捱足一日。
今次唔使訂位喇
無聊到影電視
座椅
行李架
準時23:32到達
呢班車都係由愛丁堡開出
普通等
頭等
Good night, IC225. This may well be our last encounter.
<是日完>
S3BL100
發表於 2020-1-6 02:51
多謝分享,極具參考價值。下次如果我有機會再去英國,一定要好好參考呢個主題,計劃行程。(不過連續五年都有去歐洲,今年有無機會去都係問題…)
條 NYMR 真係好特別,見到古董火車不如親身試坐,齋睇相都可以大概想像到感覺。樓主肯定之前做足功課,先可以睇到同感受到咁多野
暫時諗到一個問題:見到英國近代長途同近郊列車,車廂普遍明顯向下收窄,彎返入去。但我去過既其餘五個歐洲國家,唔係好覺有咁既設計,就算 ICE 都無收得咁明顯,反而係向上收窄既多。到底係咩原因,驅使英國鐵路車廂普遍用呢個設計?
同埋,其實日日由倫敦 commute 出去,會唔會直頭拖住行李去第二度過夜比較方便、省時同慳錢?純粹好奇想問。
DIH
發表於 2020-1-6 17:34
本帖最後由 DIH 於 2020-4-17 14:58 編輯
S3BL100 發表於 2020-1-6 02:51
多謝分享,極具參考價值。下次如果我有機會再去英國,一定要好好參考呢個主題,計劃行程。(不過連續五年都 ...
你可以參考以下維基條目,尋找適合的heritage railway:
https://en.wikipedia.org/wiki/Li ... nd_private_railways
NYMR我真係望穿秋水23年,所以這部分的research做得比較足,夾巴士時間表先係最頭痕。Grostmont/Whitby那邊雖然有鐵路,但一日得幾班車,最後一班可以落到倫敦的車我完全唔會趕得切,我用apps查時間時都打個突,即使上到去結果都係要搭巴士走,而巴士好容易有誤差。
車體下收的問題,應該與loading gauge及platform height有關,這方面有待高人詳細說明。簡單而言,英國的loading gauge比歐洲細,而platform height則較高。
至於日日住倫敦vs轉酒店,我係有以下考慮:
-英國天氣變幻莫測,住同一酒店可保行程靈活。
-我只係留8日7夜,倫敦本身都要預3日左右,實在沒有太大必要搬酒店。
-倫敦作為首都,聯外交通真係好快,去南部大部分地方車程1.5-2h以內,北部只要留在英格蘭最多都只係3.5h左右,而大部分博物館及景點都係10am開門,我搭早車絕對趕得切;鄉下地方8pm後已無逗留價值,跳上車飛返落倫敦亦在合理時間內。
-留英期間氣溫在14-38度之間,乜衫都要帶,之前在劍橋留兩星期又有新增的書籍及手信,而且帶了電腦以供每日過相用,如果要經常執行李都幾麻煩,在飛行報告有講我個篋結果接近30kg,我真係唔想拎住隻大牛龜走來走去:P 。即使只帶輕便行裝過一晚,都要清空間房塞落篋帶落reception,絕對係一場hassle,若hold住間房倒不如夜晚返來瞓。
事實上,我在第一個weekend跟家人出車係在外面住travelodge,帶了一晚衣物,但有架車係好唔同;另外我亦曾預訂自由行期間在較遠的地方住一晚,但在考慮靈活性及唔想執行李之後結果都係取消預訂。今次旅程好多時都即興,前面講去Brighton係上到車都未確定,去Dover在何處晚餐都係當日朋友遙距提點,有一位當地朋友想約食飯都係臨時改期,食之前兩日才確定時間地點。:lol
ArnoldC
發表於 2020-1-7 03:57
Yorkshire Coastliner 840 前年獲選為英國風景最靚巴士線,不過三個幾鐘車程之中,只係得 Pickering 至 Whitby 、穿過 Yorkshire Moors 國家公園一段最靚,而且出入 Goathland 需要經過 25% 嘅斜路。普通巴士,坐定定三個幾鐘,都幾係野。
DIH
發表於 2020-1-11 15:47
ArnoldC 發表於 2020-1-7 03:57
Yorkshire Coastliner 840 前年獲選為英國風景最靚巴士線,不過三個幾鐘車程之中,只係得 Pickering 至 Whi ...
我呢次剛好搭到近Goathland一段單程,真係幾壯觀。其實我去之前只當佢係普通巴士,坐到上層車頭先知有幾爽。
當日我見有部分乘客好似真係坐足全程,亦有普通流水客。