LN9267 發表於 2020-3-6 12:27

運輸署建議開辦上環 ( 荷李活道 ) 至堅道 (循環線 )小巴

https://www.districtcouncils.gov.hk/central/doc/2020_2023/tc/committee_meetings_doc/ttc/17671/20200312_TTC_Paper_16_2020.pdf

其實我相信也是流標收場,運輸署只是想應付議員的要求而已。

AtrHenu 發表於 2020-3-6 13:39

係百分之99.9都流標多,皆因呢條線同新巴條26(上環至荷李活道)有9成重疊而且做西半山的綠Van營運商(如:怡信,新昌,景益,進智)旗下很線都Hea下做兼仲要係按標書用車規定一定要低地台混7代仲吸引它們做!!:lol

kay 發表於 2020-3-6 18:44

新合興寧願同mtr打對台投36x 37,呢組線無人要好正常

ccicoltd 發表於 2020-3-6 22:56

2018 年流標收場,今年又來了,改動是落山改經亞畢諾道而不經奧卑利街,車程長了 300 米。

東華醫院往半山的路線已經招過 N 次標,但從未開辦過。

AtrHenu 發表於 2020-3-9 11:19

ccicoltd 發表於 2020-3-6 22:56
2018 年流標收場,今年又來了,改動是落山改經亞畢諾道而不經奧卑利街,車程長了 300 米。

東華醫院往半山 ...

呢條線同新巴26疊到正一正加上有曬小巴西半山,中上環,西營盤塞車位,試問有邊間公司會自已搵自已笨(磡頭埋牆);就算馬生,黃生呢D龍頭公司都對呢條無乜興趣下,仲點會令到細公司會玩呢!!:(

andy92 發表於 2020-3-9 11:55

呢條線淨係做到醫院來回半山既客,同埋半山落中環

前者需求量成疑,可能搭的士居多,後者已經有綠小 10, 22 做緊

AtrHenu 發表於 2020-3-10 12:59

andy92 發表於 2020-3-9 11:55
呢條線淨係做到醫院來回半山既客,同埋半山落中環

前者需求量成疑,可能搭的士居多,後者已經有綠小 10, 2 ...

小弟港島條10仔已經N年前重組後不經中環!!:lol

miklcct 發表於 2020-3-11 20:34

重有8、28小巴同40M巴士去中環

kay 發表於 2020-3-11 21:22

8/28得返3班
得返22系同40M

不過半山有MTR出入口後,好多客唔見左
都幾影響呢條招標線

以前就話靠半山填滿部車出中環
依家都無呢隻歌仔唱

AtrHenu 發表於 2020-3-12 12:54

kay 發表於 2020-3-11 21:22
8/28得返3班
得返22系同40M

小弟,港島28S(經中環班次)係仍舊有超過三班車,只係8仔得返三班車落大館並取消回程往碧瑤灣服務.
頁: [1] 2
查看完整版本: 運輸署建議開辦上環 ( 荷李活道 ) 至堅道 (循環線 )小巴