PPRBBI 發表於 2020-5-7 18:50

10598C 發表於 2020-4-10 03:33
其實兩邊都要搞
因為過海或者落觀塘區/九龍灣,基本上安達臣一定係行寶琳路出,嗰度車流唔可以忽視

如果白虹樓、寶達擴闊個站,做中型轉乘站有冇得諗?

10598C 發表於 2020-5-8 00:23

PPRBBI 發表於 2020-5-7 18:50
如果白虹樓、寶達擴闊個站,做中型轉乘站有冇得諗?

寶達同白虹樓都應該擴闊,而家都會塞埋站
寶達可以做轉車站,但白虹樓的話,本身已經有彩虹站,無需白虹樓做轉車站

JX9097 發表於 2020-5-8 13:38

10598C 發表於 2020-5-8 00:23
寶達同白虹樓都應該擴闊,而家都會塞埋站
寶達可以做轉車站,但白虹樓的話,本身已經有彩虹站,無需白虹 ...

寶達最麻煩就係西行喺大斜路上面
要搞都有難度

10598C 發表於 2020-5-8 14:31

JX9097 發表於 2020-5-8 13:38
寶達最麻煩就係西行喺大斜路上面
要搞都有難度

如果唔做咁大工程,我諗緊有冇機會向前延長寶達個站...
而家寶達-安達橋底都有三線,係燈位前唔知有冇可能偷少少位拉長個巴士站

或者大工程啲嘅話,就向後延長巴士站,寶達山邊近達翠樓要填一填山坡
位置上應該夠,問題係工程比較大

JX9097 發表於 2020-5-8 16:44

10598C 發表於 2020-5-8 14:31
如果唔做咁大工程,我諗緊有冇機會向前延長寶達個站...
而家寶達-安達橋底都有三線,係燈位前唔知有冇可 ...

向前拉長應該唔得因為安達天橋樓梯位佔用咗行人路對上位置
若果向前拉就要連條樓梯都重置先有位置做巴士站
不過即使夾硬搞掂條樓梯, 最多都只可能拉到一架巴士長度嘅位
因為樓梯前係"車立"口, 再向前拉就冇位畀人排隊等"車立"

所以點都冇可能將個巴士站拉到去燈位

向後拉反而相對可行
仲可以睇下偷唔偷到位喺達峰樓/ 達翠樓對出山坡起"車立"直上巴士站尾

唔使下下都行上去迴旋處出寶林路再上大斜路
頁: 1 2 3 [4]
查看完整版本: 新界 106 預計 3 月 29 日復辦