DA78 發表於 2020-4-12 19:28

新界小巴9A被的士佬打壓

話說今晚六點幾係東壩等車出去時,有乘客走去問站頭職員點解唔加車.個職員話佢哋一直想延長服務時間同加車,但係次次都有的士佬同運輸署嘈,搞到佢哋冇得派太多車行…仲叫個乘客同運輸署反映下情況.
乜運輸署宜家可以隨意縱容黑的劏客,仲係有需求情況下唔比公共交通加強服務…

JU2541 發表於 2020-4-12 19:58

疫情嚴竣,明知呢幾日好多人行山,你仲一齊出去播毒?

DA78 發表於 2020-4-13 10:18

JU2541 發表於 2020-4-12 19:58
疫情嚴竣,明知呢幾日好多人行山,你仲一齊出去播毒?

播毒係睇你係咪真係有意識防範疫情…
所以我只係揀最少人嘅五點幾沿萬宜路行入去,
沿路個個都只係坐係車上
加上一直無除口罩同埋要同人羣保持一定距離
應該唔可能由我去播毒~

kitarolo 發表於 2020-4-13 11:21

講返正題,初頭我都估計呢條小巴線
嘅出現隨時發生不愉快事件,如果規範
的士可收法定附加費(類似過青馬每程
可合法加收30蚊,北潭涌閘口做界,建議
約50蚊)總好過海鮮價又平衡各方利益。

Quanta 發表於 2020-4-13 12:28

kitarolo 發表於 2020-4-13 11:21
講返正題,初頭我都估計呢條小巴線
嘅出現隨時發生不愉快事件,如果規範
的士可收法定附加費(類似過青馬每程

特權合法化?
之前會唔肯入 咁就即係太好生意唔憂做

kitarolo 發表於 2020-4-13 12:33

Quanta 發表於 2020-4-13 12:28
特權合法化?
之前會唔肯入 咁就即係太好生意唔憂做

呢排應該無
但之前東壩應該唔少
境外遊客,雖然特權合法化
聽落好勉強,就算閘內居民有
豁免又會衍生其他問題,既然官府
擺明縱容,合法附加費係一個方向。

JU2541 發表於 2020-4-13 14:45

DA78 發表於 2020-4-13 10:18
播毒係睇你係咪真係有意識防範疫情…
所以我只係揀最少人嘅五點幾沿萬宜路行入去,
沿路個個都只係坐係車 ...

個個播完毒都話自己冇事
邊有人大大聲話自己中左武漢肺炎

你話的士同運吉之前,知唔知點解當初有9A? 萬宜路係乜地方?

就當運吉比哂 D 車去行 9A ,的士又唔嘈,疏導完 9A 人朝會發生乜事?

PF2802 發表於 2020-4-14 09:43

JU2541 發表於 2020-4-13 14:45
個個播完毒都話自己冇事
邊有人大大聲話自己中左武漢肺炎

會發生乜事?

珀島魚蛋 發表於 2020-4-15 01:59

GD1570 發表於 2020-4-15 11:16

珀島魚蛋 發表於 2020-4-15 01:59
人地的士佬自僱,而家咁難搵食,晤畀對手加車好合理

唔畀加車唔係今時今日嘅事。
頁: [1] 2
查看完整版本: 新界小巴9A被的士佬打壓