053h4 發表於 2020-4-18 23:07

053h4 發表於 2020-4-18 23:09

cz9328 發表於 2020-4-19 00:18

053h4 發表於 2020-4-18 23:09
如果係真,政府應動用行政指令要新城交牌。

問題嘅核心係...若有任何一部雙層冷氣巴士出現發病群組...乘客嘅思想就係唔敢搭大巴。唔會分公司的。

除非有公司醒水, 大部份車隊全數車窗都已改裝到好似澳門巴士咁可以開一些窗, 仲要完全不限制乘客自己開窗(即使車輛開到最大冷氣都必須開窗, 因為要加大新風airflow to車廂去加強ventilation嘅唯一方法係開窗!!)

依家唔係環保嘅時候, 而係首要目標係盡快減低病毒在車內存留之濃度!!

車內 "回風" 亦需要關掉, 即係 "唔應該" 將車廂內空氣回收至冷氣機。

(冷氣機吹出涼風後, 閂了回風風閘, 禁止回風後, 冷氣吹到車廂內嘅空氣就跟門隙漏去)

做晒以上呢D程序, 就真係其他同業不幸爆鑊, 自己間公司都能說服乘客, 我間公司設備上好一些能減低感染風險

053h4 發表於 2020-4-19 16:12

cz9328 發表於 2020-4-19 20:37

053h4 發表於 2020-4-19 16:12
只要係巴士正確使用口罩, 原則上巴士不會出現聚集性感染.

事實上亦曾有確診者坐過龍運, 但亦無發生巴士 ...

抗疫還是悲觀一些比較穩陣。

呢D 智慧, 未學過 "空氣傳播" 防感染嘅, 又真係好難明。

有時真係要嚇到運輸署/巴士公司知驚, 佢哋先至識點樣做係最好。

053h4 發表於 2020-4-20 14:56

932gz6061 發表於 2020-4-20 15:07

B.B.B. 發表於 2020-4-17 19:05
即係新城搞事唔應承啦
人地唔係九巴收車公司呀,101有9分一班,171仲死緊15分一班出黎,本身冇可能過7成,仲要應承乜野?
頁: 1 2 3 [4]
查看完整版本: 運輸署:九巴承諾疫情下載客率不高於七成