AD118 發表於 2020-6-2 09:25

其實九巴90年代初係90-94年五年路線計劃,另外開86D由利安去西九龍,但唔知咩原因冇開改用86C延長https://sites.google.com/site/3asv6bus/r_planning/rdp_1990-1994

bennyho1004 發表於 2020-6-2 09:35

kwn1029 發表於 2020-5-26 16:35
我反而覺得最理想做法係︰
286C 維持現狀,服務長沙灣、荔枝角、西九龍中心一帶為主,
86C 改去大角咀, ...

我都係咁諗,
直頭可以福華街直落維港灣唔洗經太子
維港灣只係做擺車
順手來回可以改行龍翔道同唔經富豪
用86a 去總站前兜一兜再經沙田路返總站
286c 可以全日改用葵涌交匯處掉頭好過而家塞燈位
繁忙時間都係時候分拆一條做石門/海皮,另一條學980x
86c 主力白田/福華街
286c 南昌/西九龍中心/長荔/美孚/青沙

kwn1029 發表於 2020-6-2 15:06

AD118 發表於 2020-6-2 09:25
其實九巴90年代初係90-94年五年路線計劃,另外開86D由利安去西九龍,但唔知咩原因冇開改用86C延長https://s ...

係咪因為同86C太過重疊喇

paul2357paul 發表於 2020-6-2 17:50

bennyho1004 發表於 2020-6-2 09:35
我都係咁諗,
直頭可以福華街直落維港灣唔洗經太子
維港灣只係做擺車

搵270B試左skip旺角中先啦

mrm23 發表於 2020-6-3 08:52

paul2357paul 發表於 2020-6-2 17:50
搵270B試左skip旺角中先啦

270B 旺角客量唔算差喎...

currypig 發表於 2020-6-3 09:14

kwn1029 發表於 2020-6-2 15:06
係咪因為同86C太過重疊喇

你見而家86C (286C 全日前),班次都係吊鹽水狀態
90-94 年代,仲開86C + 86D 出來,咪即係「攬炒」
跟本唔夠客支持,所以 85C / 86C 都要用延長去解決
81C 先夠條件開 87D

tszhinchan3 發表於 2020-6-3 09:40

90-94 年代,仲開86C + 86D 出來,咪即係「攬炒」
跟本 ...

開得成又唔係咁講,九巴當年開到既話,77區就唔會嘈冇車去深水埗同九龍城問題,因為恆耀線經77區係必然,更加唔會有而家286c經唔經富豪問題。
開得85d同86d,都預左沙田段會同85m同87D差唔多行法,反而造成個問題係經唔經亞公角街問題。

AD118 發表於 2020-6-3 10:46

跟本 ...
唔知計劃裡話86C延長至新近入伙屋邨係咩意思,好大機會係86C延至錦英苑,要問3ASV6兄先知,如果又去利安咪等於同86D重疊攬炒,86D係利安開會冇乜客,但86C只會得半車客靠富豪撐住,86A同86D會份撒客量

bennyho1004 發表於 2020-6-4 02:27

mrm23 發表於 2020-6-3 08:52
270B 旺角客量唔算差喎...

270b本身係有太子客,
北區無車去太子270a 行窩打老道
馬鞍山有87d 做所以如果將86c 改去維港灣既話係可以唔洗經太子

tszhinchan3 發表於 2020-6-4 09:55

bennyho1004 發表於 2020-6-4 02:27
270b本身係有太子客,
北區無車去太子270a 行窩打老道
馬鞍山有87d 做所以如果將86c 改去維港灣既話係可以 ...

87D太子旺角一帶好多客,冇咁易飛走
頁: 1 2 3 [4] 5
查看完整版本: 如果當日九巴唔係延長85c同86c,而仲會唔會有85x同286c?