miklcct 發表於 2020-6-27 12:46

西隧站位重組

6月20日生效,南行973移去971位,970(但非970X)後移到原973位。

這樣只會令到排隊情況更混亂,因為眾所周知,970及970X屬同組路線,絕大部分乘客(主客源往港大、瑪麗、VTC)都不會理會字母,現在這個安排等同玩大風吹。

已向新巴投訴,希望可以還原安排,並共用970及970X排隊位。

Anonymous 發表於 2020-6-27 13:12

其實真係唔太方便,雖然話970同970X脫班起上黎條隊真係超長,但分開排真係唔多方便人地睇/叫兩飛,明明以前970系同973分開幾好

dcyw 發表於 2020-6-27 13:39

相關乘客通告:
新巴970、如970X、971:http://mobile.nwstbus.com.hk/pdf/E202000999a03.pdf
城巴973:http://mobile.nwstbus.com.hk/pdf/E202001007a03.pdf

dydx 發表於 2020-6-27 13:50

971應該同904一條隊
970/970X一條
973自己一條

kay 發表於 2020-6-27 16:52

佢個LOGIC應該係970唔到香港仔
970X/1/3就GROUP起佢

但問題唔大,薄扶林是但一架970/X/3到,條隊都會散

miklcct 發表於 2020-6-27 17:09

排隊位應該係睇主要客源去邊,而隧道線嘅主要客源都係喺出隧道頭幾個站。所以970同970X應該同一條隊,973隔離,971就放904隔籬。而961條隊應該轉做960X/968X。

kay 發表於 2020-6-27 17:14

miklcct 發表於 2020-6-27 17:09
排隊位應該係睇主要客源去邊,而隧道線嘅主要客源都係喺出隧道頭幾個站。所以970同970X應該同一條隊,973隔 ...

但好似港大南行,N年前都將30X同970 GP起左係一塊站牌
好似973,D人等唔到970X,973一黎,970X條隊多數都散
但970就華富客起碼唔會搭973

miklcct 發表於 2020-6-27 18:40

kay 發表於 2020-6-27 17:14
但好似港大南行,N年前都將30X同970 GP起左係一塊站牌
好似973,D人等唔到970X,973一黎,970X條隊多數都散
...
港大個情況已經係過咗海,另一個講法,30X同970呢兩條線係去數碼港嘅,正常情況下兩者相差3分鐘。(但係我去數碼港我會等8/28小巴沙宣道直插下碧瑤灣行落去,快好多)

PC2625 發表於 2020-6-28 13:13

改咗成個星期, 我做法是等到有車來 (970, 970X或 973) 至 (埋隊) !另外, 914 及 968 同樣去銅鑼灣, 亦可放一齊 !

avianwind 發表於 2020-6-29 11:32

最應該改的不是914嗎:L
頁: [1] 2
查看完整版本: 西隧站位重組