AVBWU291 發表於 2020-7-10 14:22

JX9097 發表於 2020-7-10 10:36
其實最簡單就係27取消
由25/ 85加轉乘同25加個炮台山站落車分段算數
反正真正獨市位(春秧街)根本撐唔起 ...

唔知天后廟道可唔可以落山。25改來回天后廟道落山,寶馬山落灣仔會快啲。炮台山道就畀返27做。北角東就照舊85。
至於上山就睇下27同85可唔可以班次配合好啲。英皇道炮台山道以東上寶馬山真係唔太理價錢,27嚟就上。試過星期六上晝十點左右單層要頂閘上山,但ETA顯示後面就快有85,都冇乜人等

avianwind 發表於 2020-7-10 15:19

27新巴好想取消
建議行出電車路等85上山
不過區會(好似上屆)唔批

Waiyin12 發表於 2020-7-10 17:01

AVBWU291 發表於 2020-7-10 14:22
唔知天后廟道可唔可以落山。25改來回天后廟道落山,寶馬山落灣仔會快啲。炮台山道就畀返27做。北角東就照 ...

重組前25係天后廟道落山,不過之前話想改行清風街天橋提速

VA73@2A 發表於 2020-7-10 20:54

odwinkinglam 發表於 2020-7-9 19:37
2M 太貴,班次疏,而巴士公司覺無錢賺

23B亂改,減班減到無哂客

如果新巴2000年唔改路飛走柴灣斜的,我諗84宜家應該用到大車之餘,仲有好多人捧場

JB5571@3B/103 發表於 2020-7-10 22:54

突然離題說84M/82M
其實82X 可否非繁忙時間及假日來回繞經柴灣站及加設短途分段收費, 而82M改為上午繁忙時間服務?

nwfb1001 發表於 2020-7-10 23:12

JB5571@3B/103 發表於 2020-7-10 22:54
突然離題說84M/82M
其實82X 可否非繁忙時間及假日來回繞經柴灣站及加設短途分段收費, 而82M改為上午繁忙時 ...

82X兜柴灣站咁仲開嚟做乜

gordon0530 發表於 2020-7-10 23:24

smartboy 發表於 2020-7-10 04:26
上繁有須求就一定架啦,唔係都唔洗又改返出軒尼詩道,宣傳通告都淨係sell上繁走線。
下繁就應該係為左應 ...

其實反而覺得23B西行應該改翻行皇后大道東,雖然大道東上半山有小巴,但寶馬山/勵德邨落大道東基本上係獨市。當年見唔少學生係華仁/合和落車返學,合和/PP三座都大把返工既落車,頭車成日都頂閘。而家23B得兩班車叫做到學生,不妨改翻行大道東,咁就一次過做到曬學生、返工人士,好過日日載空氣,而且落軒尼詩道有25A 26,根本唔需要23B。

cky 發表於 2020-7-10 23:37

Choi 發表於 2020-7-9 22:43
超市邊夠街市新鮮?
不過住上面唔爭個幾蚊,
甚至搭108落銅鑼灣大有人在。

咁人地覺得超市衞生過街市,咪唔去囉
而且宜家超市賣新鮮食品的條件亦不比街市差
唔好諗住包裝好就一定係好多日前整定
街市所謂即開箱即賣
話唔定先前都係放響冷藏庫凍住先
你唔會天真到真係覺得即劏即收割即送去賣啩?

JB5571@3B/103 發表於 2020-7-10 23:38

nwfb1001 發表於 2020-7-10 23:12
82X兜柴灣站咁仲開嚟做乜

前幾年RDP提出卻不了了之:L

KR7295 發表於 2020-7-11 01:30

2M主要出事喺落山冇客, 同埋做唔到西灣河返筲箕灣嘅客(改線後)50當年嘅車海亦都係重點

假如佢改線後改到好似而加82S咁都或者唔使咁樣

至於84, 前文都有人提, 愈改愈衰, 唔改好過改

頁: 1 2 3 [4] 5
查看完整版本: 新巴2M、23A、23B死因