932gz6061 發表於 2020-7-31 12:24

九/城/新是否應該交出部分或全部專營權以加強服務質素

呢排大家都好熱烈討論3間主要巴士公司嘅服務質素,唔知大家有冇覺得邊間公司做某d線做得特別差,係應該要交出路線專營權全新競投以提升服務質素呢
小弟先拋個磚,建議荃葵青區所有過海同去東九嘅線/新巴東區區內線全部拎出黎投

九巴:30 234X 238X 假特快 無意改善

38 40 42C 太長 無意改善

934 過分投入資源

35A/36B 班次沒有最疏共有更疏,35X 36X都唔想做

新巴:2 2A 82 半放棄狀態

P.S 希望唔好變948/290 大戰post

FBI2 發表於 2020-7-31 12:28

個別板友是否應該交出貼文權以加強本板質素?當然我不是針對樓主,只是最近有太多假設性而且不大可能實現的文章,有必要檢討。

053h4 發表於 2020-7-31 12:37

932gz6061 發表於 2020-7-31 12:42

053h4 發表於 2020-7-31 12:37
今年度新巴城巴的RPP, 多個建議, 例如988(即新界東-東區路線行青沙), 18X經上環, 40M返回灣仔碼頭減班, 加 ...

0生你好,你答到之前個post嘅問題未呢?
仲有,你打咁多野同我個討論有咩關係?

053h4 發表於 2020-7-31 12:48

天空之神 發表於 2020-7-31 12:50

FBI2 發表於 2020-7-31 12:28
個別板友是否應該交出貼文權以加強本板質素?當然我不是針對樓主,只是最近有太多假設性而且不大可能實現的 ...

https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/forum.php?mod=viewthread&tid=1178998&page=1#pid4275147

隔離台篇文仲好睇

天空之神 發表於 2020-7-31 12:54

https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/thread-1177507-1-1.html

個人認為老九應該交出部分無心聽無心做既線出黎,保留實力

932gz6061 發表於 2020-7-31 12:55

053h4 發表於 2020-7-31 12:48
30X 234X 238X 地區意願要落深水埗, 當日地區民意以深水埗佔三四成客為由反對改快30X
38/40/42C 問題唔係 ...

講咁多地區要留深水埗線但九巴咁有heart都唔改?唔加車去做?
點解城巴新巴冇線會比人嫌兜得多呢?有趣

053h4 發表於 2020-7-31 13:00

932gz6061 發表於 2020-7-31 13:08

053h4 發表於 2020-7-31 13:00
點解新線唔招標而任由九巴拉線呢, 呢點係我一直所講的野, 亦係就你的論點, 本人前文所提供的意見

九巴提 ...

睇黎0生都認為九巴比城新做得差,應該交d線出黎,多謝你

版友要好好見證呢一刻呀
頁: [1] 2 3
查看完整版本: 九/城/新是否應該交出部分或全部專營權以加強服務質素