gsrc0525 發表於 2020-8-2 16:18

點解九巴唔宣布96R, 289R, 275R停駛?

肺炎社區爆發時期,乜政府唔係叫大家非必要情況下stay home嘅咩?呢啲96R 275R本來定位係純郊遊路線,啲人肯響應政府呼籲嘅話根本唔應該有客,點解啲郊遊路線仲行緊,我睇ETA 275R仲行緊15分鐘一班喎

好心巴士公司履行社會責任啦,仲鼓勵人哋搭車去郊外避疫,最好停到限聚令回復返最少8人為止,應該cut嘅唔cut,唔應該cut嘅就走去cut,減班減到啲平時返放工啲巴士仲迫

Ricky403 發表於 2020-8-2 16:22

假日開R線同平日繁時減班有乜關係?

EX-TL 發表於 2020-8-2 17:30

聽話嘅就唔係香港人啦, 頭先我落街買餸, 仲係好多人非法聚賭, 扶手梯上吸煙, 口罩笠下巴, 唔睥實佢都唔笠番好.

行山咪又係個個除口罩傾計食嘢, 難得落雨, 係咪去少一次會死?!

Quanta 發表於 2020-8-2 17:51

今日又落雨,開96R 289R等都唔會有幾多客,索性暫停服務好過啦

castanopsis 發表於 2020-8-2 18:11

EX-TL 發表於 2020-8-2 17:30
聽話嘅就唔係香港人啦, 頭先我落街買餸, 仲係好多人非法聚賭, 扶手梯上吸煙, 口罩笠下巴, 唔睥實佢都唔笠番 ...

行山唔一定要大group
如果同同住家人行,或者獨行,風險唔見得高過返工
唔全面停工停課,禁止人行山唔見得有乜幫助

而以我所知,外國部分國家就算禁足令都會容許居民到就近郊區做運動
始終長期喺室內對免疫系統同整體健康係好差,尤其家陣所有體育場所都封場

DR2458 發表於 2020-8-2 19:57

https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/thread-1165992-1-1.html
三月嘈完而家又嘈, 你咁鍾意留係屋企咪自己留係屋企囉
唔該你唔好再剝奪香港人呼吸的權利
而家政府無強制居家令,司長都叫人去郊野公園,專家都未出聲幾時輪到你出聲呀?

室外地方只要大家戴好口罩,保持好距離,做好衛生,風險已經低好多
郊遊線根本唔應該cut,而且要加班避免車廂太多人,同時加路線去新地方,分流市民去唔同郊區,鼓勵市民避免人群,並多做運動抗疫

而家武肺唔係沙士,你係咪想全香港人陪你留係屋企兩年? 三年?
有d地方強制居家,帶來幾多人民心理問題、健康問題、經濟問題,呢d數字你又知幾多?

053h4 發表於 2020-8-2 20:21

kitarolo 發表於 2020-8-2 20:25

咁暫停埋兩蚊搭車啦
唔好話巴士公司少咗補助
會有加價壓力,A線B線大幅
減班甚至局部停駛都補唔返
要返工嘅兩蚊客亦唔見有好
迫切嘅交通開支需要補助

gsrc0525 發表於 2020-8-2 20:32

DR2458 發表於 2020-8-2 19:57
https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/thread-1165992-1-1.html
三月嘈完而家又嘈, 你咁鍾意留係屋企咪自己留 ...
希望分清楚邊啲活動係必要,邊啲活動係不必要,郊遊行山係必要?郊遊線唔係唔要,不過留返疫情後,逐漸去返零本地個案先好要返,同期加密返班次鼓勵市民做運動

我呢排上facebook,就算唔落雨,行山都會俾人公審話唔好增加醫護壓力,證明啲乜?

RH7685 發表於 2020-8-2 21:11

頁: [1] 2 3 4 5 6 7 8 9
查看完整版本: 點解九巴唔宣布96R, 289R, 275R停駛?