天空之神 發表於 2020-8-11 18:00

大埔去西九龍(深水埗)只有 72 是否太少選擇?

按:以上西九龍指既係十八區中既深水埗區
任何以西九龍當作油尖旺區的討論則不屬相關範圍

大埔去西九龍只有 72 是否太少選擇?
北區去西九龍:270B
大埔去西九龍:72, 272E 單向, 限繁時
馬鞍山去西九龍: 86C/286C
沙田去西九龍:72/86/86A/286X/286C
沙田(火炭)去西九龍:無巴士線
大埔(科學園)去西九龍:272P 單向, 限繁時

即係如果大埔去晒西九龍,只有 72 一條全日線, 要 share 埋沙田果段, 仲要開 20/30 分一班。巴士線選擇是否太少?

andy1010 發表於 2020-8-11 18:06

老實講夾埋大埔區去火車站,黨鐵時間上都係完勝

kitarolo 發表於 2020-8-11 18:15

格硬計仲有紅Van
72有3~4成係沙田客
九汽想轉晒272E收$13.2
都好高難度,有ETA已經救咗
72唔需要蝕太多。

Waiyin12 發表於 2020-8-11 18:15

72同86c嘅結構, 都真係幾相似下:
72 ~ 86c
大埔 ~ 馬鞍山
埔公馬料水段 ~ 濱景第一城
源禾路 ~ 富豪、麗豪、乙明
埔公金山段 ~ 石硤尾
深長荔段一樣

要272E全日唔係唔得,但埔公、源禾少咗車,好大機會好似286c全日嗰陣,富豪乙明嘈到拆天咁

louis19910701 發表於 2020-8-11 18:17

洗唔洗係咁出呢d問題洗版?仲有奧運站同高鐵站都係西九龍,請你計埋入去!

0q9w8e 發表於 2020-8-11 18:22

北區仲有270D黎緊仲有皇后山招標線

Waiyin12 發表於 2020-8-11 18:24

louis19910701 發表於 2020-8-11 18:17
洗唔洗係咁出呢d問題洗版?仲有奧運站同高鐵站都係西九龍,請你計埋入去! ...

前排興“探討……的可能性”,而家興“……去……是否太少選擇” :)

kitarolo 發表於 2020-8-11 18:29

Waiyin12 發表於 2020-8-11 18:15
要272E全日唔係唔得,但埔公、源禾少咗車,好大機會好似286c全日嗰陣,富豪乙明嘈到拆天咁

之前其他帖探討過
龍華酒店一段間歇性慢車
非繁就暢通嘅,但非繁又需要
源禾路設站,執得一個客得一個
由於72唔算特別貴,建議維持現狀
時間表應做返定點,嫌疏就0066見。

天空之神 發表於 2020-8-11 18:43

洗唔洗係咁出呢d問題洗版?仲有奧運站同高鐵站都係西九龍,請你計埋入去! ...

南九龍

如果唔係一早拎 72X 271 W3 出黎

WongKinYat_WKY 發表於 2020-8-11 19:05

有冇咁無聊呀?又開埋呢啲咁樣嘅post
頁: [1] 2 3 4
查看完整版本: 大埔去西九龍(深水埗)只有 72 是否太少選擇?