053h4 發表於 2020-8-11 23:36

天空之神 發表於 2020-8-12 08:19

有heart 同無heart 既分別

bb606606 發表於 2020-8-12 08:22

有腦同無腦既分別 (講緊0生)

nwfb1001 發表於 2020-8-12 09:03

[南區<>小西灣]幾時開線俾九巴月票客搭?

GD1570 發表於 2020-8-12 09:32

你自己都識講「適切性先最重要」,
咁仲有乜嘢要討論呢?

053h4 發表於 2020-8-12 09:59

GD1570 發表於 2020-8-12 10:34

所以好難明點解會有人覺得九巴提供適切而乘客又需要的服務下做得唔好,但民調顯示九巴評分全港第一。

例 ...

每一個人對「適切」嘅要求都有所不同。
所以每一件事都因此不同要可以有多角度的睇法...

無客減班,咁係咪真無客呢?當閣下連多等10分鐘都要出文嘅時候,咁點解又唔可以應同「無客減班」呢?
用適當車輛行駛大西北路線,點樣為止「適當」同「唔適當」呢?係咪派短車喺繁忙時間行走就叫「適當」,派有行李架嘅12.8車於繁忙時間行走就叫「唔適當」呢?
開行特快線,特快線作用唔駛我多講,問題係依啲特快線又係咪真係可以「全民受惠」?就好似30X/234X,依啲喺巴士公司嘅DATABASE當中都叫「特快線」,但真心問吓自己真係特快嗎?
雙向分段原意係好,但想請問點解唔全區路線都入紙申請呢?點解唔係全區區內落車都可以有此優惠呢?只要肯同附近嘅便利店合作已經可以解決嘅問題點解又唔做呢?小恩小惠其實係咪即係想搞分化呢?同埋,唔好講得咁好聽住,睇埋個效果先啦!
向長途客提供月票,講都講到口臭,連自己嘅兄弟公司都唔應受,自家路線又唔係條條受惠,講乜月票呢...

最後,民調九巴評分第一,其實唔代表啲乜..因為基礎路線數量不同,服務地區亦不同,所以不能盡信,只可作參考用途。唔通我住港島南區去柴灣返工放工,又真係可以畀到一個高分數畀九巴嗎/

kitarolo 發表於 2020-8-12 10:45

啲人唔知足啫
祗需轉一次車我都唔會視為
十分不便,大把case係要三程車
或兩程車但步行近一公里嗰啲就
話拎出嚟討論吓有無得改善啫……

I20091157 發表於 2020-8-12 11:19

不如全港D路線由你一手重新規劃,咁就會承你所願ga la,包括你條590呀

Waiyin12 發表於 2020-8-12 15:14

所以好難明點解會有人覺得九巴提供適切而乘客又需要的服務下做得唔好,但民調顯示九巴評分全港第一。

例 ...

適當車輛,咁可唔可以解釋下早繁286C出AVBE同綠牌蛋、ATE行40X, 非繁E6X行89S等情況,是否適切服務?
頁: [1] 2 3 4
查看完整版本: 選擇重要定係特快重要?