M722 發表於 2020-8-28 08:57

TR5585@27 發表於 2020-8-27 22:56
因為呢堆係歐3、4車非環保車,加上之前龍躉過檔去九記嗰陣俾方向報揭發話批車出市區行會造成嚴重污染,所 ...
其實批701~708/84xx/85xx過檔KMB後,規定指定行一些區內線流水線,唔經市區。例如

K: 3M/5/11/14B/23/23M/29M
S:70K/76K/99/73/73A/273A/80K/81K/88K/282/283/284/288/299X
L:36M/36/36A/39A/235/235M,青衣、北葵區內線

TR5585@27 發表於 2020-8-28 09:05

其實批701~708/84xx/85xx過檔KMB後,規定指定行一些區內線流水線,唔經市區。例如

K: 3M/5/11/14B/23/23M ...

已經公佈左多一條荔廠線同六條九廠線用龍運借車,不過唔排除到借車當日會有唔同。

HE7921 發表於 2020-8-28 09:59

TR5585@27 發表於 2020-8-27 22:56
因為呢堆係歐3、4車非環保車,加上之前龍躉過檔去九記嗰陣俾方向報揭發話批車出市區行會造成嚴重污染,所 ...

咁龍運85xx過檔九巴做ATEE可以喇掛

GR1473 發表於 2020-8-28 10:35

TR5585@27 發表於 2020-8-28 10:38

呢啲線係你自己幻想出嚟,定係你收到消息會行呢啲線?

九廠11係confirmed

Billy~~ 發表於 2020-8-28 10:56

K: 3M/5/11/14B/23/23M ...

據聞係調去行3B、7、7B 、8、11、21、203E?

TR5585@27 發表於 2020-8-28 11:10

Billy~~ 發表於 2020-8-28 10:56
據聞係調去行3B、7、7B 、8、11、21、203E?

暫定係,上次2/202、12同32好似係借車當日先知呢幾條有份。

M722 發表於 2020-8-28 11:48

呢啲線係你自己幻想出嚟,定係你收到消息會行呢啲線?

我只是建議,這批區內線現時行緊ATE/AVW/AVBW/AVBE.

利申:經常乘搭ATE/AVBW既5號線,座位相對新車好坐

HR1377 發表於 2020-8-28 11:54

384047x 發表於 2020-8-28 04:07
樓主話得7部歐三,所以唔會過唒b9
反而3部voith 8xx係咪優先過比九巴?

據聞8xx今次不會借予九巴

GR1473 發表於 2020-8-28 13:08

頁: 1 2 3 4 5 [6] 7 8
查看完整版本: 龍運再多一批剩車借調往九巴