E21A 發表於 2020-9-16 09:28

運輸署建議調整901線行車路線

據8月份運輸署提交予離島區議會的文件,901線被建議更改服務如下:
1.改經民航處,不再途經航膳東路、博覽館一帶
2.調整服務時間至0630-1930,每12分鐘一班

https://www.districtcouncils.gov ... _2020_29_wr1_TC.pdf

幾乎可以肯定就算最後呢個方案通過,都要等到疫情完結通關之後先會做。
相信靠民航處一帶既獨市生意(港龍、港航大廈)會為901帶來客量提升
但究竟可唔可以將整條路線轉虧為盈,我就唔睇好了

andy92 發表於 2020-9-16 09:52

長遠要等迎東邨以東既填海地發展哂先會做得起

GD1570 發表於 2020-9-16 10:24

我又唔覺得佢改經民航處可以有乜起色...
901又唔經東涌站,返放工已經無固定客源,
民航航又可以有幾多人去東涌北或港珠澳口岸又係一個問號...

不如直接同B4及S56合併咗佢就算啦...
最多城巴同嶼巴共同派車行走。

kitarolo 發表於 2020-9-16 11:37

GD1570 發表於 2020-9-16 10:24
我又唔覺得佢改經民航處可以有乜起色...
901又唔經東涌站,返放工已經無固定客源,民航處
又可以有幾多人去東涌北或港珠澳口岸又係一個問號...

不如直接同B4及S56合併咗佢就算啦...
最多城巴同嶼巴共同派車行走。

901當然唔能夠停東涌站啦
仲嫌達東路唔夠多巴士咩……
一來同S1爭食,就算呢條線唔
出聲,民航處返東涌如有人唔嫌貴
上901但東涌站落車,變咗由民航處
返東涌北嘅客有可能上唔到,東輝路
嗰邊我認同無必要每一班都要經。

B4除非運吉宣佈將之吞併
嶼巴以投標身份好難話改成
與另一家公司聯合派車嚟營運
同埋咁做901真的可安心上路。

miklcct 發表於 2020-9-16 11:45

901 應該改行成個後勤區

kitarolo 發表於 2020-9-16 12:24

miklcct 發表於 2020-9-16 11:45
901 應該改行成個後勤區

直接喺S52A S64P加多一兩班就可以

miklcct 發表於 2020-9-16 15:17

kitarolo 發表於 2020-9-16 12:24
直接喺S52A S64P加多一兩班就可以

後勤區唔係全日都有人返工放工?機場係24小時運作,唔係行辦公室時間喎。

kitarolo 發表於 2020-9-16 15:29

miklcct 發表於 2020-9-16 15:17
後勤區唔係全日都有人返工放工?機場係24小時運作,唔係行辦公室時間喎。
...
咁一樣可以用S52A S64P
睇返需求嚟加而唔係用小巴
樓主提供嘅文件連結都建議將
901變為非24小時服務

或者掉返轉嚟講
901喺後勤區覆蓋太廣
入埋南環路繞場一周好未?
仲有無需要/適合到HZMB?

miklcct 發表於 2020-9-16 15:38

kitarolo 發表於 2020-9-16 15:29
咁一樣可以用S52A S64P
睇返需求嚟加而唔係用小巴
樓主提供嘅文件一樣建議將901

我就係想將901轉型為東涌北版嘅S64,以服務東涌北同後勤區嘅客為主,口岸客為次,長遠而言可以入埋客運大樓食埋B4。

kitarolo 發表於 2020-9-16 15:39

miklcct 發表於 2020-9-16 15:38
我就係想將901轉型為東涌北版嘅S64,長遠而言可以入埋客運大樓食埋B4。
東涌北版嘅S64咪係S64P囉天才
諗吓S64P咩票價,小巴咩嘢票價啦
頁: [1] 2
查看完整版本: 運輸署建議調整901線行車路線