kay 發表於 2020-10-24 14:15

[now news] 兒童醫院小巴線逾一年未提供低地台服務

https://news.now.com/home/local/player?newsId=410282

永利:仍與供應商洽談細節,不清楚小巴何時到港。
TD:運輸署回覆查詢時指,上月才發出正式營辦權。據署方了解,低地台小巴不遲於明年九月上旬投入服務。

永利由DAY1開始根本無打算入低地台小巴
依家同TD做場戲,話有人覆核招標
等正式結果先做野

其實如果另外個兩部小巴,唔係長期行54M/808
賣比永利小巴可能仲化算

413個部BENZ又唔見NOW提
純粹借兒童醫院炒作

MaxC 發表於 2020-10-24 15:09

提提你,要全新車;不過代理都摺埋,唔知佢點買 Optare 呢?:lol

部 Benz 擺咗 2 年有多,只係運輸署唔肯批出牌,要出牌仲快過 90A/B 有低地台。;P

wingho_cwh 發表於 2020-10-24 20:06

算把啦,要小巴公司買架接近二百萬嘅低地台單層巴士根本係唔 cost effective 嘅事
牌費燕梳加埋特貴維修費樣樣都係錢,又唔似得巴士公司咁低地台同非低地台都差唔多車價
54M 同 808 只係政府叫到,加上西環無咗條 43X 啲居民嘈到拆晒天先勉強做嘅一場大龍鳯
乖乖地開返條 43X,成個 plan 就可以壽終正寢

AVBWU291 發表於 2020-10-24 20:45

城記22唔夠做咩⋯⋯加密班次都得啩

kay 發表於 2020-10-24 20:46

wingho_cwh 發表於 2020-10-24 20:06
算把啦,要小巴公司買架接近二百萬嘅低地台單層巴士根本係唔 cost effective 嘅事
牌費燕梳加埋特貴維修費 ...

54M一日存在,43X點會開返

其實冠忠無障礙亦有堅尼地城去瑪麗,大口環,葛量洪,黃竹坑醫院服務

推廣期2蚊搭車

JR5204@26M 發表於 2020-10-24 21:29

我諗係出年9月,低地台小巴九成九都唔會係90A/B出現
得番1年都無時間,邊買得切架車

dydx 發表於 2020-10-24 23:10

沙田圍站出發轉乜鬼嘢小巴:L
搭MTR去啟德轉22M咪得

kay 發表於 2020-10-25 10:43

其實買返AMS/馬亞木同款車,只要規格一樣
加埋皇冠禮遇,應該好快出牌

如果同代理傾唔埋,不如直接同原廠DEAL部車返黎
但跳過代理商維修保養就係問題

吳宗錡 發表於 2020-10-25 10:57

[*]咁宜家最即時嘅解決辦法係唔係開返九巴5R線呢?
[*]既然小巴唔想做,點解政府唔改為叫冠忠無障礙做呢?

ccatvb 發表於 2020-10-25 11:31

kay 發表於 2020-10-25 10:43
其實買返AMS/馬亞木同款車,只要規格一樣
加埋皇冠禮遇,應該好快出牌

大昌仲有無代理Optare先:lol
頁: [1] 2 3 4
查看完整版本: [now news] 兒童醫院小巴線逾一年未提供低地台服務