Carsonbus0326 發表於 2020-11-1 18:06

唔將70XX調往古典部的原因

城巴點解當初唔選擇70XX調往古典部,反而將91XX調過去,其實70XX嘅車齡高過91XX,點解唔揀70XX?

FBI2 發表於 2020-11-1 18:10

70XX較靈活運用

1005 發表於 2020-11-1 21:17

唔係話過就過
要睇政府批唔批

萬一唔批
短車要維持一個梗數的話
最後又係要買返E400嚟補數
但無港版嘅E400MMC
即係又要嘥舊錢去訂做

聽聞當年新巴係諗住3301-3340足以應付9、14、15三條線
但政府要求要有六十部矮車
結果先有3341-3360嘅出現

某程度上
將9100-7送去非專
但轉個頭又買9149-58
感覺上有點不智
如果換嘅係長車就唔同講法

kay 發表於 2020-11-1 21:24

有批短青去左訓練
都應該睇住條數留70XX

不過好似25A,由短車到12米雙層都派得
如果唔係區議會唔批全線雙層但要減班

可能都用少D短車同短雙

JB5571@3B/103 發表於 2020-11-1 21:50

kay 發表於 2020-11-1 21:24
有批短青去左訓練
都應該睇住條數留70XX

12、12M現在不時出70XX/91XX

bnr34 發表於 2020-11-1 21:52

1005 發表於 2020-11-1 21:17
唔係話過就過
要睇政府批唔批

個人認為似係有 9149-9158 先有 9100-9107
成事重中之重都係 4 部單層換返來嗰 2 部雙層

要短車又唔想加 E400, 咁就變成最短既 11 米 FL
特登買 2 部11 米 FL 單價成本會貴
加下加下去到 10 部似乎單價唔再貴得離譜

當然亦唔排除想要/被迫要區區都多啲安全啲既歐 6
話晒有安全帶有 ESC 有 active speed limiting
之但係 11 米最好都係夠數就算, 有多就梗係 12 米車
結果就揀 8 部最舊既 11 米城巴車踢走

alan2011super3 發表於 2020-11-1 23:30

1005 發表於 2020-11-1 12:17
唔係話過就過
要睇政府批唔批

非專不可全部係12米或以上車輛

始終有D團體book車要用到雙層先夠但佢地要求去ge地方12米車又未必去到

nwfb1001 發表於 2020-11-2 00:41

兩軸E400係咪因為軸重要另外攞approval出牌?

GW4866 發表於 2020-11-2 01:09

bnr34 發表於 2020-11-1 21:52
個人認為似係有 9149-9158 先有 9100-9107
成事重中之重都係 4 部單層換返來嗰 2 部雙層

會唔會諗得有d複雜?

純粹只係非專要返一d中/短長度雙層
70XX係專利部係岩岩好夠用無多餘,拎去過檔就要專登訂造一批獨一無二既車返黎補位,而且載得少d
用91XX就唔同,本身MMC係一隻好普遍既車,要訂多一批車都唔使話特制
過910X純粹非專唔會比全新車(唔計部大陸旅遊巴)

YoungMan 發表於 2020-11-2 01:19

70XX座位少,邊個會租?
頁: [1] 2 3
查看完整版本: 唔將70XX調往古典部的原因