peterkwan 發表於 2020-11-7 20:29

新線試辦 - 翠豐臺至大圍紅小線

逢星期一至五
公眾假期除外

車費:HK$12
預計 翠豐臺 開出時間:7:50am    6:00pm
預計抵達 大圍 時間:8:20am   6:25pm

請先 whatsapp 6336-1290 預約留位(否則可能不入翠豐臺)

消息來源: https://www.facebook.com/chiuyanloy/posts/1478205772374046

noname617 發表於 2020-11-7 22:19

Old news

s3n370 發表於 2020-11-7 23:55

翠豐臺至大圍線但又可能不入翠豐臺...
其實條線明顯係麗城甚至深井至大圍,
只不過係有客就兜一兜入95A總站,
而唔係其他紅小咁,只係停荃景圍天橋站就算?

咁唔知香車街/祈德尊新邨又有無站,
又有無大圍返荃灣班次呢:lol?

ccicoltd 發表於 2020-11-8 00:25

https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/thread-1187197-1-1.html
相信是同一班車。

kay 發表於 2020-11-8 10:24

AN 專搞on demand bus, 中途有d位有客就入,無客就唔入,所以唔預約就無得搭

吳宗錡 發表於 2020-11-8 10:34

kay 發表於 2020-11-8 10:24
AN 專搞on demand bus, 中途有d位有客就入,無客就唔入,所以唔預約就無得搭

請問on demand bus同shared taxi(紅色小巴喺英文維基百科係歸類做shared taxi)有乜分別?

znc1911e 發表於 2020-11-8 10:57

吳宗錡 發表於 2020-11-8 10:34
請問on demand bus同shared taxi(紅色小巴喺英文維基百科係歸類做shared taxi)有乜分別? ...

外國Shared Taxi真係即係香港紅小隨時上落車 路綫大概定好 有時候某些位置就有人要去先兜入去
Shared Taxi就通常無咩聽有預約服務
都係無位等下架

kay 發表於 2020-11-8 11:27

Share taxi應該係點對點?香港有時都會有三唔識七,但目的地一樣既人,會一齊搭的士

吳宗錡 發表於 2020-11-8 11:37

znc1911e 發表於 2020-11-8 10:57
外國Shared Taxi真係即係香港紅小隨時上落車 路綫大概定好 有時候某些位置就有人要去先兜入去
Shared Tax ...

咁香港嘅紅色小巴應該繼續定位做shared taxi定轉型為on demand bus會有更加大嘅市場呢?不過都係嗰句,一日唔開放小巴禁區,紅色小巴都唔會有空間生存。

吳宗錡 發表於 2020-11-8 11:37

kay 發表於 2020-11-8 11:27
Share taxi應該係點對點?香港有時都會有三唔識七,但目的地一樣既人,會一齊搭的士 ...

shared taxi唔係taxi
就好似水上的士都唔係的士一樣
頁: [1]
查看完整版本: 新線試辦 - 翠豐臺至大圍紅小線