Phoenix 發表於 2020-12-13 23:32

呢2個週末狂追3ASV行貴線,就快夠400分了。

ricky 發表於 2020-12-13 23:37

你影車:lol

285 發表於 2020-12-13 23:41

買月票好過啦,直接有 800 分

abh 發表於 2020-12-14 09:39

其實如果只係想要某樣嘢,有冇諗過直接買?嫌貴嘅話可以睇FB或二手舖/檔口。我覺得為換而勤上谷分好唔值,除非只係爭三幾分,當畀三幾蚊買。

KE7066 發表於 2020-12-14 09:42

tkglobe 發表於 2020-12-13 16:32
有幾難,我keep住有800分,我會搭得多自然就會有

keep 到 800 嘅不如買月票算 :L

kmbdennis 發表於 2020-12-14 10:26

abh 發表於 2020-12-14 09:39
其實如果只係想要某樣嘢,有冇諗過直接買?嫌貴嘅話可以睇FB或二手舖/檔口。我覺得為換而勤上谷分好唔值, ...

對呀!我試過有次:其實已經夠七百九十幾分㗎啦,就係只差幾分,但因為佢系統又話未更新?而到第天又再度有幾十分夠期已扣了,所以我真係完全明白呢個遊戲係好難玩既,還有點兒谷氣添!大大講得啱:不如直接買個還化算的了!可能咁樣:有網友又話我智商低啦?就算係的話?都無奈的了!

kei_hk 發表於 2020-12-14 11:09

kmbdennis 發表於 2020-12-14 10:26
對呀!我試過有次:其實已經夠七百九十幾分㗎啦,就係只差幾分,但因為佢系統又話未更新?而到第天又再度 ...

由於分數係浮動式的有效期﹐所以成個game 根本係要開個excel ﹐輸入每一日你自己坐車的金額﹐再計算番 8 日及 45日後係邊一日﹐再按條件加起來。
(自行參考 #16 的講解)

之後﹐你要自己盤算一下﹐究竟你要邊一日 要去/打算 去換禮物﹐在這一日之前﹐有無需要 "谷" 坐車金額去配合。

*不包括月票使用者﹐因為即有 800分﹐正常又唔會有額外分數﹐所以無乜機會儲到1200分。

如果佢係用固定式的有效期﹐講明每個月最後一天/某年某月某日會到期﹐大家就好易得知現時的分數夠唔夠換禮物。

abh 發表於 2020-12-14 17:38

我冇用電腦,我用紙計,不過原理一樣。由於家中各人搭車開支唔同,有時要交換卡中和儲分速率,等啲分唔好過期蝕。另外,之前有tiny車仔換,宜家好似冇晒,一係Q版,一係積木……

mmlcs36 發表於 2020-12-15 22:46

KE7066 發表於 2020-12-14 09:42
keep 到 800 嘅不如買月票算

星期六日、平日朝早兩倍分
所以800分實際未必搭夠800蚊

andy92 發表於 2020-12-15 22:50

abh 發表於 2020-12-14 17:38
我冇用電腦,我用紙計,不過原理一樣。由於家中各人搭車開支唔同,有時要交換卡中和儲分速率,等啲分唔好過 ...

Tiny 見親都係得 BMW i3
頁: 1 2 [3] 4 5 6 7 8 9 10 11 12
查看完整版本: 九巴積分換禮品