miklcct 發表於 2021-2-21 21:52

吳宗錡 發表於 2021-2-21 13:31
紅色小巴宜家相當於西方嘅on-demand bus,作用係用來填補鐵路同專利巴士嘅不足,而我覺得禁區限制會限制 ...
紅色小巴其實係相當於第三世界國家嘅 share taxi ,簡單啲來講即係泥鯭的,你話係 on-demand bus 已經係美化咗佢。

吳宗錡 發表於 2021-2-21 22:13

miklcct 發表於 2021-2-21 21:52
紅色小巴其實係相當於第三世界國家嘅 share taxi ,簡單啲來講即係泥鯭的,你話係 on-demand bus 已經係美 ...
咁紅色小巴應該做乜措施轉型做on-demand bus呢?

吳宗錡 發表於 2021-2-21 22:15

wingho_cwh 發表於 2021-2-21 20:58
所謂嘅綠 van 運輸署 「有效管理」只係將佢哋變成無權利、無企位但有義務嘅巴士
問題係小巴呢樣嘢由 day...

咁低客流或者有道路限制嘅地區係唔係應該由返專利巴士公司用28座細車做呢?

wingho_cwh 發表於 2021-2-22 21:27

吳宗錡 發表於 2021-2-21 22:15
咁低客流或者有道路限制嘅地區係唔係應該由返專利巴士公司用28座細車做呢?
...

其實嶼巴 34 係一個唔錯嘅例子,值得研究
不過現時「小巴專線」嘅概念亦都唔係 100% 錯,佢嘅初衷係好嘅,只係 promote 嘅形式錯咗
如果 serve 嘅地方係鄉村型式嘅地方,而喺得嗰度搭的士駁腳嘅人多數都有既定接駁點(例如火車站、巴士大站等),嗰個專線服務就有價值,因為可以減低 per head 嘅交通費,整體而言亦都慳到人力資源同油

S3V1742C 發表於 2021-3-8 17:08

頁: 1 2 [3]
查看完整版本: 運輸署有意放寬公共小巴全日行走觀塘繞道