tommy14D 發表於 2021-3-20 15:09

紅小16層不再經翠屏

如果唔再行翠屏嘅話咪變成直接協和街上山,同34M 34S爭客, 但係聽聞好似同一間公司,都係漢華

JX9097 發表於 2021-3-20 17:48

無錯...紅綠小都係漢華

EX-TL 發表於 2021-3-21 02:07

凱滙中心係咪非官方稱號?

AtrHenu 發表於 2021-3-21 10:04

EX-TL 發表於 2021-3-21 02:07
凱滙中心係咪非官方稱號?

我諗係咪小巴佬自已訂的名稱?

btw,有幾多條小巴線(包括:紅Van,綠Van)會搬去裕民坊(凱匯)個室內站.

dennisung 發表於 2021-3-21 12:40

AtrHenu 發表於 2021-3-21 10:04
我諗係咪小巴佬自已訂的名稱?

btw,有幾多條小巴線(包括:紅Van,綠Van)會搬去裕民坊(凱匯)個室內站.

呢段片答到你

https://www.youtube.com/watch?v=UURFB9Bxx8k

wingho_cwh 發表於 2021-3-21 19:08

dennisung 發表於 2021-3-21 12:40
呢段片答到你

救命。。乜 X 嘢叫「紅色小巴專線」:L 班友真係唔識架喎,紅色本身已經代表唔係專線,點解唔係專線嘅專線???
個站仲要預先貼好晒邊個站頭去邊度,強行將約定俗成嘅嘢納入死板嘅規劃裏面,畀人自由發揮下得唔得架啫

teddybus 發表於 2021-3-21 20:00

wingho_cwh 發表於 2021-3-21 19:08
救命。。乜 X 嘢叫「紅色小巴專線」 班友真係唔識架喎,紅色本身已經代表唔係專線,點解唔係專線嘅專線 ...

小巴總站預先計劃好邊啲線用咩坑有咩問題?

wingho_cwh 發表於 2021-3-21 21:14

teddybus 發表於 2021-3-21 20:00
小巴總站預先計劃好邊啲線用咩坑有咩問題?
專線就梗係照做可也啦,但紅 van 根本唔係運輸署規劃下嘅嘢
運輸署只需要同小巴商會傾,傾掂咗班友唔會爭站頭就得,唔需要寫實乜嘢「線」用乜嘢「站」
一來所謂嘅「線」只係約定俗成嘅概念,提供服務與否根本運輸署係無 say
二來更重要嘅係,畀咁明確嘅 naming system 佢哋,就等於認可咗佢哋「擁有」一條「線」以及佔用站頭嘅「權力」,咁係違反紅 van 嘅本義

同一個原理下,其實 PTFSS 寫明邊度去邊度嘅紅 van 有 PTFSS 都係有問題,例如寫明西環去旺角有 PTFSS,咁係咪無裝八達通嘅公海車唔可以提供來往西環同旺角嘅小巴服務?仲有,係咪班司機改咗站頭就無 PTFSS?你對外公開淨係寫西環來往旺角咋喎,咁即係改站頭都得啦,咁套返落官塘個 case 度,你理得我係咪用你個新 PTI?可能旺角班司機同荃灣班司機傾掂數對調站頭呢?關你運輸署咩事?

當然,你可以話實際上單頭車自己行西環來往旺角可能會畀站頭車找麻煩,但係法例係無唔畀單頭車做,找單頭車麻煩嘅人亦都係犯法,按照法例係拉得

teddybus 發表於 2021-3-22 08:20

wingho_cwh 發表於 2021-3-21 21:14
專線就梗係照做可也啦,但紅 van 根本唔係運輸署規劃下嘅嘢
運輸署只需要同小巴商會傾,傾掂咗班友唔會爭 ...

你都識講,人地傾好晒,搬站頭入去,唔駛你操心

transbus 發表於 2021-3-26 21:07

有冇人知附近嘅45坐線會點?
兩條線第時近咗咁多
頁: [1] 2
查看完整版本: 紅小16層不再經翠屏