ryumew 發表於 2021-4-8 21:32

98循環始發改在牛頭角/裕民坊會否好D

我記得以前98A觀塘做終點始發站,隨著YM2啟用好應該咁做,方便乘客唔洗過馬路去The Lohas,又可以方便近海皮的地盤佬唔駛行咁遠去電視城搭車,睇睇298E既方式舒服多了

VA73@2A 發表於 2021-4-8 21:52

其實我唔太明你講乜
標題寫98但入面又話98A
到底你想98A 定98縮去觀塘

不過咁,98同98A都係想方便d人喺觀塘道轉車,縮去裕民坊對轉車客影響好大

lsc04d11 發表於 2021-4-8 21:57

但98行迴旋處即刻慢晒 而且吸引唔到人去轉九巴 轉鐵又遠咗邊邊客都得失。另外 海皮地盤客一係去駿光街 想揀位就總站。會行去電視城嗎?

EX-TL 發表於 2021-4-8 22:01

VA73@2A 發表於 2021-4-8 21:52
其實我唔太明你講乜
標題寫98但入面又話98A
到底你想98A 定98縮去觀塘

佢想講98應該改為牛頭角/觀塘裕民坊至將軍澳工業邨(循環線), 工業邨客就唔駛其中一邊人要行咁遠.

EX-TL 發表於 2021-4-8 22:03

lsc04d11 發表於 2021-4-8 21:57
但98行迴旋處即刻慢晒 而且吸引唔到人去轉九巴 轉鐵又遠咗邊邊客都得失。另外 海皮地盤客一係去駿光街 想揀 ...

擺裕民坊一樣可以用牛頭角站調頭, 之後跟101返總站.

但咁樣做好唔好, 我唔係用家唔清楚.

ViviTse 發表於 2021-4-8 22:18

點解隻隻字都睇得明,併埋一齊就睇唔明嘅?

Citcalag 發表於 2021-4-8 22:27

EX-TL 發表於 2021-4-8 22:03
擺裕民坊一樣可以用牛頭角站調頭, 之後跟101返總站.

但咁樣做好唔好, 我唔係用家唔清楚. ...

我覺得唔好,真係要去裕民坊既,觀市落行上去都係一個街口

但巴士就要食多好多燈,再加上轉乘客本來就觀市落車,98本身係靠轉乘起家,真正去觀塘牛頭角既人唔多,點可能要轉乘客就裕民坊客

EX-TL 發表於 2021-4-8 22:30

Citcalag 發表於 2021-4-8 22:27
我覺得唔好,真係要去裕民坊既,觀市落行上去都係一個街口

但巴士就要食多好多燈,再加上轉乘客本來就觀 ...

如果98總站開出嚟跟16M落觀塘道繼續停觀塘市中心呢, 轉乘客一樣可以在觀塘道轉車入將工.

Citcalag 發表於 2021-4-8 22:37

EX-TL 發表於 2021-4-8 22:30
如果98總站開出嚟跟16M落觀塘道繼續停觀塘市中心呢, 轉乘客一樣可以在觀塘道轉車入將工.
...

咁來回食一次康寧道燈轉個圈,車程應該略為增加3分鐘左右

應該唔會太影響班次,我意見係不太反對但未必好必要 ,因為唔係真係好遠距離,目前行一條街都接受到

或者咁講,架車等燈兜個圈上去,原本唔兜觀市落都可能行左入商場門口

JX9097 發表於 2021-4-8 23:32

無啦啦做乜塞入去裕民坊...
依家走線已經係最短時間cover最廣
頁: [1] 2
查看完整版本: 98循環始發改在牛頭角/裕民坊會否好D