Waiyin12 發表於 2021-4-15 20:02

為何依然有人盲反新巴?

究竟新巴做錯d咩,令到咁多人盲反新巴?

論車廂,新巴一直穩定地用Lazzerini Citylight;唔係話好舒服但至少弧度正常,較少頂腳。九巴直梯車打後既櫈真係無乜邊款舒服;Revo S就桶型同頂腳,弧度正常嘅快餐椅就太薄同頭枕太硬。新巴堆新車全部有太陽簾,路口位有扶手,九巴有咩?

論駕駛態度,九巴碌臣多過新巴多多聲;小弟由馬鞍山市中心出城,坐682通常12分鐘已經去到濱景,九巴就15分鐘起跳啦,20分鐘都試過。過海線唔少都係新巴會快過九巴班次,110 914 948等我試唔少。
另外,新巴不論Voith ZF都飛得起,九巴的話坐中ZF已經幾乎可以肯定嗰程車唔人會點快。

論班次,新巴脱班率低過九巴0.2%;九巴ETA不時都失準,部車未埋站已經喺ETA消失呢類我遇唔少,但新巴我從未試過。

論價錢,新巴堆流水線好多都平過九巴;不過我唔否認月票係九巴優勢

tunghang 發表於 2021-4-15 20:29

而家新巴都好易中碌神啦

AVBWU291 發表於 2021-4-15 20:34

九巴盲撐人士全面進場

講返正話,其實兩大集團各有各好啦。某位著名板友講嘅嘢,其實有啲都啱。只係佢成日跨大嚟講,選擇性討論,雙重標準到乜咁,所以先咁乞人憎。

psypericarp 發表於 2021-4-15 20:41

每間公司有佢好同唔好,所以唔好太偏向,九巴月票好,但係大西北就好囉,其實地區都未必享受到,轉乘減得相對多,好似賺左,不過班次咪又係越做越衰新城佢有堆線做得比較差,但係好既又冇人講,紅隧線明顯好過九巴,ETA 實際上好過九巴

talktogether 發表於 2021-4-15 21:08

AVBWU291 發表於 2021-4-15 20:34
九巴盲撐人士全面進場

請問0先生站友:)

kmb71k 發表於 2021-4-15 21:08

新巴一樣有碌神
九巴一樣有車手
只係你好彩搭唔中啫

miklcct 發表於 2021-4-15 21:16

睇新巴做905 970做到乜衰樣就知點解要反啦!

Fong_2132 發表於 2021-4-15 21:36

九巴唔算有心做服務, 但起碼會整色整水

新巴算吧啦, 乜都唔做淨識cut人cut車同大大聲同人講好窮.好似全世界欠左佢咁

分別就係咁囉

kingprowm 發表於 2021-4-15 22:29

論有冇 HEART 兩間都一擔擔,一定講唔上有 HEART

論車廂舒適程度,新巴贏九條街
不論色調和坐椅都係

ETA 都係新城比較好,有顯示部車距離個站幾遠

Waiyin12 發表於 2021-4-16 00:27

Fong_2132 發表於 2021-4-15 21:36
九巴唔算有心做服務, 但起碼會整色整水

新巴算吧啦, 乜都唔做淨識cut人cut車同大大聲同人講好窮.好似全世 ...

咁九巴又真係多D公關嘢搞
城市脈搏、紅巴2.0之類
淨係塗裝、車廂都有好幾款

新巴好似E500之後都無咩宣傳
07年後清一色紫色色調、NW字樣櫈皮
頁: [1] 2 3 4 5 6 7
查看完整版本: 為何依然有人盲反新巴?