ksmbh 發表於 2021-6-15 19:08

但98座位車同80座位車對客就好大影響

tunghang 發表於 2021-6-15 19:57

Quanta 發表於 2021-5-15 10:21
以前巴士仲多
以前路線仲多
你係咪唔知呢廿年九巴啲線cut咗幾多次車,就算開新線都補唔返條數幾多線以前開 ...

睇運輸年報,2020年九巴車輛同路線數量都係多過2000年

tunghang 發表於 2021-6-15 20:01

雖然新城唔行掛牌制,但派車反而比較固定

kei_hk 發表於 2021-6-16 09:40

sammyleung719 發表於 2021-6-15 12:20
我提出一條掛牌出得最足之一嘅路線先-----31。日日都係舊頭ATE,只要一有其他車行就一定係特見🤣🤣🤣 ...

玩舉例?

我提出1條掛牌出得最齊的路線﹐仲要係無得輸 --51。

有其他非掛牌車行﹐就一定係出左意外。;P

另外﹐211 應該都屬於掛牌出得最齊的路線之列。

UR7523UV7523 發表於 2021-6-16 10:50

59X都算出得齊,點都會見到半數VT

HV7025 發表於 2021-6-16 12:58

kei_hk 發表於 2021-6-16 09:40
玩舉例?

我提出1條掛牌出得最齊的路線﹐仲要係無得輸 --51。

211明顯唔係啦,ASB唔係掛牌車,但好難搵到日係無ASB
不過喺竹園,211由以前係掛牌車出車率最低嗰條(長DART出車率低),變成而家最高嗰條就真,其他線變成日日唔同車

THomas20010808 發表於 2021-6-17 00:00

Quanta 發表於 2021-5-15 10:21
以前巴士仲多
以前路線仲多
你係咪唔知呢廿年九巴啲線cut咗幾多次車,就算開新線都補唔返條數幾多線以前開 ...

因為有電腦,所以先至可以玩咁多花臣去盡量善用資源

Quanta 發表於 2021-6-17 17:07

tunghang 發表於 2021-6-15 19:57
睇運輸年報,2020年九巴車輛同路線數量都係多過2000年
https://www.td.gov.hk/filemanager/tc/content_4545/td2001c_s05.pdf
九巴喺2000年底已登記車輛數字係4251架,

https://www.td.gov.hk/filemanager/en/content_4981/table41a.pdf
2020年底已登記車輛數字係4028架, 少咗二百幾架

已領牌係3997架

路線就你啱, 官方數字係多咗嘅
雖然官方對咩叫一條線, 咩叫特別班次嘅定義冇準則

頁: 1 2 3 4 [5]
查看完整版本: 九巴掛牌制係咪名存實亡?