嶼南唯一 發表於 2021-5-28 03:43

痴L線,九龍灣黃金地段你攞去起公屋居屋

同嚮中環度起條邨出嚟有咩分別?

paul2357paul 發表於 2021-5-28 11:56

HV9990 發表於 2021-5-28 01:30
以前就話荃灣觀塘規劃係失敗,而家就為咗起樓你可以去到幾盡

荃灣山下區觀塘山下區果D只係政府冇去到咁盡將所有工廈清哂變哂住宅區。
觀塘山下若變哂凱滙N期當然是另一種風味,但該區通勤人口換來過冷河式劇減。

paul2357paul 發表於 2021-5-28 12:07

嶼南唯一 發表於 2021-5-28 03:43
痴L線,九龍灣黃金地段你攞去起公屋居屋

同嚮中環度起條邨出嚟有咩分別? ...

其實中環只係山下部分有商業區格局,
山腳部分其實都係個舊區,
有一定居住人口及有一定意想不到既行業紮根,亦有隱藏在大廈內既廟宇。

ykh 發表於 2021-5-28 16:55

paul2357paul 發表於 2021-5-28 03:09
長沙灣既老牌批發市場應該遲早都要送別並改建公屋?
跟住輪到油麻地既批發市場遲早亦夠鐘上路?
...

長沙灣你講雞定菜?

雞正路就應該夾埋宏昌做大個地盤,而且政府文件提過,近宏昌個邊其實已經無用,只係無人做醜人收翻塊地。
菜仲難搞,一路都無代替場地,以前就話係青衣留咗塊地連埋油麻地果欄一齊搬,但係一路無進展,而且油麻地果欄夠惡,一路無人做醜人搞新果菜批發市場。所以你見到依家西九龍法院對面屠房塊地已經起緊樓。

paul2357paul 發表於 2021-5-28 17:30

ykh 發表於 2021-5-28 16:55
長沙灣你講雞定菜?

其實興建新批發市場原區安置,
上蓋興建公屋更正?

charlesli0104 發表於 2021-5-28 20:01

paul2357paul 發表於 2021-5-28 17:30
其實興建新批發市場原區安置,
上蓋興建公屋更正?

批發市場開通宵,搬貨、落貨、叫賣嘅聲都唔細,住低層真係唔該曬
何況咁近距離聞住個D生肉生魚嘅臭腥味亦都唔係人人忍受到

嶼南唯一 發表於 2021-5-29 01:58

paul2357paul 發表於 2021-5-28 12:07
其實中環只係山下部分有商業區格局,
山腳部分其實都係個舊區,
有一定居住人口及有一定意想不到既行業紮 ...

至少唔係起公屋先吖...

HV9990 發表於 2021-5-29 03:56

paul2357paul 發表於 2021-5-28 11:56
荃灣山下區觀塘山下區果D只係政府冇去到咁盡將所有工廈清哂變哂住宅區。
觀塘山下若變哂凱滙N期當然是另 ...

當年開發衛星城市就係諗住住宅工業混合發展,但結果俾人詬病住宅太近工業區
你咪試下清晒啲工廈走囉,你政府部門鍾意搬唔代表人哋做工業既鍾意搬

巴士的膠 發表於 2021-5-29 20:53

charlesli0104 發表於 2021-5-28 20:01
批發市場開通宵,搬貨、落貨、叫賣嘅聲都唔細,住低層真係唔該曬
何況咁近距離聞住個D生肉生魚嘅臭腥味亦 ...

反而呢類佔地大、又疊唔高嘅設施,一係放入舊堆填區,一係搬入工商區地底。前者善用到土地,後者交通網絡完善。

堆填區可以考慮葵涌公園,反正咁多年都無開過,又喺啲燥音超標位。

地底可以考慮海演道公園或者中葵涌公園,位置方便,上蓋仍可維持做公園之餘,又無居民可以投訴。

jpoon 發表於 2021-5-30 12:08

巴士的膠 發表於 2021-5-29 20:53
反而呢類佔地大、又疊唔高嘅設施,一係放入舊堆填區,一係搬入工商區地底。前者善用到土地,後者交通網絡 ...

堆填區下面係垃圾,都唔知有幾多蟲菌,仲有沼氣問題,點會將食物嘢放入去呀?
頁: 1 2 [3] 4 5
查看完整版本: 消息指房委會擬清拆4座工廈重建作公屋