巴士的膠 發表於 2021-6-9 18:52

[問題]介乎畢打街及域多利皇后街一段大道中為何沒有巴士路線行走?

如題,單看路面情況,該路段似乎沒有不適合巴士行走,為什麼所有路線均取道德輔道中或干諾道中,而沒有路線被分流至上述路段?

213D 發表於 2021-6-9 19:08

以前仲有條5號既,西區開地鐵就冇左。不過合理既,果段路太塞車啦,行德輔道反而快過行果段係好正常

FBI2 發表於 2021-6-9 19:09

以前690,691有行

JX9097 發表於 2021-6-9 19:19

690以前有行過
仲落埋文咸東街tim

Ohm 發表於 2021-6-9 20:13

你係想講介乎德己立街及域多利皇后街?
其實你自己實地考察下就明啦,但我估你會唔會連德輔道中匯豐對出係巴士專用都唔知?

LML 發表於 2021-6-9 20:14

以前見過有88R行左入去,係砵典乍街轉返落去
果到成日有違泊搞到塞車,隨時慢過行出面

JF7222 發表於 2021-6-9 20:17

213D 發表於 2021-6-9 19:08
以前仲有條5號既,西區開地鐵就冇左。不過合理既,果段路太塞車啦,行德輔道反而快過行果段係好正常 ...

5號經個度既咩?

樂仔〞 發表於 2021-6-9 21:25

Ohm 發表於 2021-6-9 20:13
你係想講介乎德己立街及域多利皇后街?
其實你自己實地考察下就明啦,但我估你會唔會連德輔道中匯豐對出係 ...

巴士專線又有咩關係,嗰段繁時咁塞車,人行隨時仲快 ...

Choi 發表於 2021-6-9 21:56

JX9097 發表於 2021-6-9 19:19
690以前有行過
仲落埋文咸東街tim

我記得係2000年前後先咁改,之前好似都係行電車路跟111等綫咁行,但將軍澳綫通車後就縮交廣唔再經嚕。

cky 發表於 2021-6-9 22:52

雲咸街落山,前面上蘭桂坊都係塞車熱點,得1條行車線可以直行,左右又泊晒大班私家車同落貨車,交通環境唔容許咪唔行囉,再者中銀入去都經常塞死,轉出畢打街的車都塞好耐先出到,直行跟本冇着數。
頁: [1] 2 3
查看完整版本: [問題]介乎畢打街及域多利皇后街一段大道中為何沒有巴士路線行走?