Larry93 發表於 2021-6-15 16:25

沙田巴士分段問題

點解文化博物館往沙田全部收$6.X,會唔會貴咗D,機場S線都係收$3.X

61233 發表於 2021-6-15 16:30

lsc04d11 發表於 2021-6-15 17:10

最恐怖係過條隧道去九龍塘/九龍城/觀塘 相對又唔算貴。。。。我呢個屯門人00年代時覺驚訝 (當時沙田區仲有好多熱狗價)

S3bl430 發表於 2021-6-15 17:23

有幾多人會在文化博物館等車返沙田(苦笑),要平車請移玉步去希爾頓等車(K線都要5元以上),又或者選擇步行或共享單車

其實唔係沙田分段特別貴,而係港島,大西北,機場分段特別平

珀島魚蛋 發表於 2021-6-15 18:50

S3bl430 發表於 2021-6-15 19:51

珀島魚蛋 發表於 2021-6-15 18:50
港島起碼有本土線統一價

說白一點,樓主係故意揀文化博物館(基本無人上車既站)去講沙田巴士分段有問題,
而佢又唔講沙市去火炭 以及 大圍去顯徑 有短途分段收費,更加唔提大隧分段平過6元

另外,區內小巴線68K, 804收費也是5-6元左右,對比起來巴士收費唔算貴得離地

話須如此,九巴的確藉部份區外線藉此多收往返沙田區內的車費,例如是美田往返顯徑,大圍往返水泉澳,馬鞍山往返源禾路,這方面有改進空間

tina 發表於 2021-6-15 19:56

我唔知樓主你想去邊啦但係282-285同288都係收4蚊,又唔見太貴

天空之神 發表於 2021-6-15 20:03

900 港島北岸雙向分段$4

然後就會有人講好有heart

S3bl430 發表於 2021-6-15 20:09

天空之神 發表於 2021-6-15 20:03
900 港島北岸雙向分段$4

然後就會有人講好有heart

另一邊廂,682,686,989沙田區短途收費都唔係特別平(5.4-6.6元),唔通可以證明善水無heart (笑)

cz9328 發表於 2021-6-15 20:25

tina 發表於 2021-6-15 19:56
我唔知樓主你想去邊啦但係282-285同288都係收4蚊,又唔見太貴
282, 284 依家收緊 $4.1
但285 收緊 $4.8, 接近5蚊了。

283,288 收緊 $4.6

頁: [1] 2 3 4 5 6
查看完整版本: 沙田巴士分段問題