天空之神 發表於 2021-6-26 00:09

[建議] 63X, 66X, 268B 重組

由於 63X 建議多次被 ban
2003-2004 年縮短至維港灣 ban

2009-2010 年取消 ban

2013-2014-2015 年改特快被大角咀區議員反對部分班次特慢 ban

2015-2016 年全日上橋 ok

2017-2018 年飛走美孚 ban

2021 年經大角咀飛美孚 ban

居民對直達深長荔訴求大於直達油尖旺區
建議重新調配及加快速度, 進一步減少用車以符合最低需要

建議
63X 改為屯門鍾屋村 - 深水埗欽洲街
66X 改為山景 - 西九龍站 , 旺角特快
268B 改為洪水橋洪福邨 - 紅磡碼頭

63X 主要經青山公路 (藍地 - 鍾屋村) , 屯門公路 (不停屯門市 3 站) , 屯轉 , 美孚 , 長沙灣道 , 欽洲街 (於富昌邨調頭但不設站)
全日 30 分鐘一班 , 削減上繁由市區往新界及下繁後屯門往市區服務
收費不變 , 用車 6 輛 (-4)
* 所有用車於洪水橋暫時停泊後返回鍾屋村起載

66X 改由山景總站開出 , 經石排頭路(回程經大興總站), 青田路 , 屯公三站 , 屯轉 , 西九龍走廊 , 彌敦道 , 佐敦道
全日 10-20 分一班,

往市區收費 $13.4 (往市區於屯轉轉乘 66X 或 往新界由 66X 轉乘其他路線總車資為 $15.0)
派車 20 輛 , 由 57M, 63X , 58X 及 60X 抽調

另建議 266X 早上由屯門開出往深水埗班次,3 班

268B 改由 洪水橋洪福邨開出 , 途中經屏山及田廈路 , 不經朗屏邨一帶
派車, 收費及班次不變

歡迎討論

Waiyin12 發表於 2021-6-27 12:36

唔知大興無咗深長荔車會唔會嬲嬲豬
雖則屯轉好受歡迎,但駛唔駛垃58X / 60X / 67X入去補位?

63X又點解要轍出洪水橋?
上屯轉單靠68A未必多夠載

天空之神 發表於 2021-6-27 13:32

Waiyin12 發表於 2021-6-27 12:36
唔知大興無咗深長荔車會唔會嬲嬲豬
雖則屯轉好受歡迎,但駛唔駛垃58X / 60X / 67X入去補位?

只因洪水橋係元朗區
所以先要擺屯門區既邊皮
至少唔會無啦啦再比 元朗區有權ban 一條主要做屯門客既線

深長荔車換旺角油麻地特快
再加早繁出深長荔既車,未至於輸哂
始終而家 66X 做緊屯轉出西九龍包緊底既線
唔變都係會一步步減車
至於 58X 沿路太多替代根本無需要入轉車站
期望 58M 生生性性好過

cky 發表於 2021-6-28 03:11

只因洪水橋係元朗區
所以先要擺屯門區既邊皮

你以為將總站設係鍾屋村就可以避咗元朗區議會?
之前舊A33P 只係對開一班,晌鍾屋村清晒客唔會回頭就話唔涉及元朗區
但宜家係條全日線,就算俾你北行強制落晒客私牌,都要經田廈路、田心路返翻去青公南行
一樣都係踐入咗元朗區,跟本無分別
而且鍾屋村個位都要同其餘中途站共用
做總站完全不適合

天空之神 發表於 2021-6-28 06:48

cky 發表於 2021-6-28 03:11
你以為將總站設係鍾屋村就可以避咗元朗區議會?
之前舊A33P 只係對開一班,晌鍾屋村清晒客唔會回頭就話唔 ...

即係74D 九龍坑總站,但泊華明既道理
唔將條線縮短,元朗區永遠都係總站區

縮短返落屯門,even 紫翠起步
以後都唔需要上元朗會
尤其今次有板友指出係元朗區反對加快條線

Waiyin12 發表於 2021-6-28 06:59

只因洪水橋係元朗區
所以先要擺屯門區既邊皮

可能我表達得唔清楚,我唔係想58X入屯轉,而係諗駛唔駛拉是但一條深長荔線入大興

同埋今次飛美孚反對嘅好似係深水埗區議會...

天空之神 發表於 2021-6-28 07:26

Waiyin12 發表於 2021-6-28 06:59
可能我表達得唔清楚,我唔係想58X入屯轉,而係諗駛唔駛拉是但一條深長荔線入大興

同埋今次飛美孚反對嘅 ...

https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/thread-2115205-4-1.html#31

深水埗有份但無權,唔係總站區
但元朗既份量大好多
一句反對幾乎唔使玩

SE7378 發表於 2021-6-28 13:14

就咁改 66X 做旺角特快,大興同山景無咗車出深長荔都應該會嘈,
反而趁和田邨同菁田邨入伙,直接用新資源開條 267B,
寶田 - 和田 - 菁田 - 欣田 - 屯公三站 - 屯轉 - 旺角 - 油麻地 - 西九龍站,
做新區出屯市、屯轉特快,吸引嫌 67X 慢嘅兆康旺角客回流,會唔會更好?

至於 63X,就算縮線兼行翻深長荔,可能都係放翻落旺角會好啲 ⋯⋯

andy92 發表於 2021-6-28 13:58

假日黎講,268B 改去天恩經濕地公園、天慈路直達大馬路

應該好過做屏山洪水橋

平日改去洪水橋配合改慢 63X 就無乜意見

天空之神 發表於 2021-6-28 16:44

SE7378 發表於 2021-6-28 13:14
就咁改 66X 做旺角特快,大興同山景無咗車出深長荔都應該會嘈,
反而趁和田邨同菁田邨入伙,直接用新資源開 ...

其實 54 區的確預左 8 架車開 67A
應該抽多 2 架車都做到同今日 63X 同樣特快效果
頁: [1] 2
查看完整版本: [建議] 63X, 66X, 268B 重組