HS112 發表於 2021-6-27 23:03

區議員憂取消11線不便居民求醫探病

屯馬綫今日(27日)正式全面通車,運輸署早前指因有巴士路線與屯馬綫完全重疊,建議取消至少4條路線,包括11號線。
有黃大仙議員指,該巴士路線途經伊利沙伯醫院附近,擔心取消後不便區內居民求醫或探病。

https://hk.epochtimes.com/news/2021-06-27/40301533

其實取消路線唔即時係會有啲時間見效果
但又可唔可以阻止巴士公司想陰乾呢?

Ricky403 發表於 2021-6-28 00:23

成班人爭取完留9號仔又當9號仔無到:L

Fong_2132 發表於 2021-6-28 00:31

留1個鐘一班改叫11H就可以了

Ravenclaw 發表於 2021-6-28 02:46

Fong_2132 發表於 2021-6-28 00:31
留1個鐘一班改叫11H就可以了
9號咩黎? 得單邊叫做近少少伊院,點做呀大老,叫佢搵個第二個理由...

你話黃大仙多人落土瓜灣條氣都順d...

eric278 發表於 2021-6-28 09:18

取消途經醫院巴士路線更有可能構成「間接殘疾歧視」,會面臨平機會訴訟

jocosben 發表於 2021-6-28 09:21

最盡減到30分鐘一班就會收手

FBI2 發表於 2021-6-28 10:09

我特工話,呢條線死唔去.

SE7378 發表於 2021-6-28 10:58

Ricky403 發表於 2021-6-28 00:23
成班人爭取完留9號仔又當9號仔無到

當初死保 9 用九龍醫院做理由,依家保 11 就用 QE,
就算整條一次過去到呢兩間醫院嘅線都仲可以有其他理由,
由此可見「醫院」只係保線嘅其中一隻棋子,無用咪變棄子。

SE7378 發表於 2021-6-28 11:03

Ravenclaw 發表於 2021-6-28 02:46
9號咩黎? 得單邊叫做近少少伊院,點做呀大老,叫佢搵個第二個理由...

你話黃大仙多人落土瓜灣條氣都順d.. ...

今時今日真係要 cut 線,要夾硬闖關都唔會唔成功啦,
仲會好似港島綫西延嗰陣連 104/113 縮線都做唔到咩 ⋯⋯

kitarolo 發表於 2021-6-28 11:22

SE7378 發表於 2021-6-28 10:58
當初死保 9 用九龍醫院做理由,依家保 11 就用 QE,
就算整條一次過去到呢兩間醫院嘅線都仲可以有其他理由,
由此可見「醫院」只係保線嘅其中一隻棋子,無用咪變棄子。
假設九巴9或11單程票價
係10蚊甚至高於過海線、
而鐵路通車交數已無法避免
咁巴士公司又會推咩嘢線上路?

呢類線幾貴都好,對兩蚊客係無影響
成日話上調票價無問題,但近似劃一
百分率嚟加上去就唔合理。
頁: [1] 2 3
查看完整版本: 區議員憂取消11線不便居民求醫探病