Wallacetylt 發表於 2021-6-28 13:28

屯馬線對荃葵青影響

荃灣
• 荃灣自從40改快後,只剩下紅色小巴往九龍城,但荃灣總站位置不接近地鐵
• 43X跟屯馬線是競爭對手,荃灣西往恆安,費用方面43X完勝($9.6 vs $13.6),時間方面屯馬線完勝 (56min vs 68min),石圍角仍是43X的獨市位

葵涌
• 40X跟港鐵是競爭對手,葵興往烏溪沙,40X須經源禾路,港鐵需轉1次車,費用方面40X完勝($9.6 vs $15)
但時間方面地鐵完勝(59min vs 73min),不過40X仍服務不少遠離地鐵的區域 ​
• 42途徑葵芳南,荔景山,界限街/太子道,新蒲崗,最接近屯馬線也只有美孚和譽港灣

青衣
• 41/241X青衣範圍遠離地鐵,除了何文田,下路跟屯馬線有一段距離,但全日計劃仍未落實
• 42青衣 100%獨市
• 對青衣北 (包括長安)居民而言,他們可以在南昌轉乘屯馬線,因此有機會影響41,249X等路線

九龍東
• 儘管塞車,相信值得討論有33/33B,33服務範圍在於內街,33B假日服務
• 40可能在美孚有輕微影響

大家對此有何看法?歡迎討論

Mercer 發表於 2021-6-28 13:57

反正CUT 咁多車, 可唔可以加強返上葵既服務?

另外如果40X 43X 唔係計總站, 時間差十分鐘內係應該冇乜優勢, 因為出左地鐵果段路都有排行.

kei_hk 發表於 2021-6-28 14:12

如果針對屯馬線﹐基本上都係九龍東才有影響。

以長安去東九為例﹐一直以來巴士係會快幾分鐘的(鑽石山計算)﹐但唔係明顯快好多。
其他人問我﹐巴士定地鐵邊樣快。我會答 : 巴士蝕等車時間(特別係即班上唔到)﹐地鐵就蝕行路時間﹐整體無大分別。

至於坐地鐵行舊路及經屯馬線比較﹐MTR 官網就過經南昌轉屯馬線會慢3分鐘(以鑽石山計算)。
大家都知觀塘的交通係有幾好﹐龍翔道又有幾可靠﹐真係乘客按實際情況自己選擇了。

九龍城(宋皇台)﹐現時青衣就只有42這個選擇﹐但只係方便山上人。
山下人好明顯會轉投新鐵路線啦。

土瓜灣就 50/50﹐41就班次疏但勝在有位坐﹐鐵路就快及唔塞車。

至於荃葵青坐屯馬往返沙田/馬鞍山﹐我估一般人都唔會這樣坐﹐車費及行車時間都唔夠巴士爭。

neoplan720p 發表於 2021-6-28 14:34

你講既40X同43X係全程行車時間,
但試問有幾多係會坐足全程?

RyanPun 發表於 2021-6-28 14:56

neoplan720p 發表於 2021-6-28 14:34
其實43X正正常、新城市唔係塞到行唔郁,係好少可用盡68分鐘,慢極一粒鐘可以已經落到地,車手嘅話,50幾分已經返到對站。43X時間係鬆動過40X,都聽過有師兄由40X轉43X,都係貪佢好做。

43X係有可能,唔足全程起碼到頌安都固定有一班人落車,齋計行車時間,點都係鐵最穩陣。如果出發點附近有巴士站可以等而鐵要行一段路程嘅話,呢個因素揀鐵定巴士、影響唔細。

如果巴士班次超過20分嘅話,基本上係有緣人,唔多人會特登等,我諗九成人已經走咗去鐵路,但43X未去到呢個地埗,平均10-15一班都係可以接受範圍,如果最終時間誤差大約5-10分鐘嘅話,鐵路未必完全可以叫有優勝,撞正落大雨會減速,時間差距更加會收窄。

hadboy5 發表於 2021-6-28 15:01

反而馬市至荃灣的客有機會開拓到,40X算係難等,行去搭43X話遠唔遠話近唔近

Waiyin12 發表於 2021-6-28 15:08

40X葵興上車通常45分鐘已經到馬市,一個鐘點都到烏溪沙
43X非繁一個鐘亦都跑得完全程
(只要唔係撞正碌神,以及埔公生生性性)

RyanPun 發表於 2021-6-28 15:09

hadboy5 發表於 2021-6-28 15:01
反而馬市至荃灣的客有機會開拓到,40X算係難等,行去搭43X話遠唔遠話近唔近
...

回程假假地落曾壁山都容易行得返去市中心海泊,差在有幾多市中心人識得行曾壁山條小路,去程喎,我諗影響嘅都係40X先。

384047x 發表於 2021-6-28 15:32

Waiyin12 發表於 2021-6-28 15:08
40X葵興上車通常45分鐘已經到馬市,一個鐘點都到烏溪沙
43X非繁一個鐘亦都跑得完全程
(只要唔係撞正碌神, ...

九巴App就話葵興站計59分鐘到,樓主用巴典數據黎同我放大鐵路優勢係想點?愚少少真係信你就揀左保鐵啦

巴士遊樂團 發表於 2021-6-28 16:46

kei_hk 發表於 2021-6-28 14:12
如果針對屯馬線﹐基本上都係九龍東才有影響。

其實屯馬線新界範圍內去東九嘅巴士線以黃大仙客同觀塘道客為主,鑽石山客只係佔好少數,前兩者要轉車,況且巴士非繁同假日鑽石山去元朗會快過地鐵,價錢又平過後者,以經濟角度嚟睇正常D鑽石山人會搭返巴士,會無影響。

要令條線對東九有影響,起碼要係非特快來往南昌站區域開始先得
頁: [1] 2 3
查看完整版本: 屯馬線對荃葵青影響