hon_son_wilson 發表於 2021-7-1 14:04

龍運機場A線派車

小弟因工作關係,時常乘坐A41/P來往沙田及機場。
每次由客運大樓行去A41/P車站,望勻龍運各A線用車,
感覺都係A41/P比較舊,少見豪華客車,甚至比E線/S線更差。

於是小弟近日記錄了每次乘搭A41/P的用車,詳列如下:
6月26日    A41P    往市區    RL7723
6月28日    A41P    往機場    SV5219
6月28日    A41P    往市區    PG7279
6月29日    A41P    往機場    RZ6920
6月30日    A41   往市區    SS5216
6月30日    A41P    往市區    PD6710    *與A41同時開出,無搭
7月01日    A41P    往機場    SV5219
7月01日    A41P    往市區    UL4175
7月01日    A41   往市區    VU3853    *停泊在A41站位,無搭
即係話,我6日內連續坐咗6次普通車,到今日先坐到一次豪華客車。

小弟知道用咩車都係一樣路程、一樣車程,
但俾$27.7坐E線車,條氣點都有d唔順。
明明宜家龍運全線A線大減班,豪華客車應該夠用。
咁究竟點解A41/P線要「食柴」呢?
抑或係小弟誤解,其實龍運一直都無A線豪華制?
(後註:「豪華客車」主要係指座椅,即係九巴仔薄櫈同啡色厚櫈的分別。)

Neutroginger 發表於 2021-7-1 14:07

又係呢D post 呀?:L

shakugan2005 發表於 2021-7-1 14:10

請問閣下搭果架巴士有冇安裝冷氣機, 如果有安裝冷氣機咁點樣唔係豪華客車? 如果冇安裝冷氣機咁我估依度好多人都想去見識一下今日邊架冇安裝冷氣機既巴士仲載緊客仲咁好彩比閣下搭到, 網上查到明明閣下列出既客車就係有安裝冷氣機既冷氣豪華巴士

hon_son_wilson 發表於 2021-7-1 14:14

shakugan2005 發表於 2021-7-1 14:10
請問閣下搭果架巴士有冇安裝冷氣機, 如果有安裝冷氣機咁點樣唔係豪華客車? 如果冇安裝冷氣機咁我估依度好多 ...
「豪華客車」主要係講緊座椅,即係九巴仔薄櫈同啡色厚櫈的分別。
大典中車隊列表以「普通版」及「(豪華)客車」區分,希望幫到你理解題意。

384047x 發表於 2021-7-1 15:54

既然咁講其實兩巴倒不如唔買豪華車,反正成本低啲,又唔駛比人鬧,啱唔啱先?

RG28482X 發表於 2021-7-1 16:12

沙田區嘅待遇不嬲都喺最差, 與此同時大西北E線每日都有一大堆升級

kitarolo 發表於 2021-7-1 16:12

現時A線普遍都疏車
究竟係普通車有位坐
定係豪華車但要企好啲呢
無可否認連A43降級都多咗
咁不如求有位坐機會較高,部車
嘅冷氣正正常常更實際。

PoohPoohJoe 發表於 2021-7-1 16:29

因為拎到咩就用咩
平時A車除左小蠔灣廠之外
外廠啲車都係岩岩夠
平時日驗夜驗大洗月驗套走左
搵到架車行班次就算架啦
邊會有十幾廿部係度STANDBY慢慢配對
咁搞搞下
外站泊過夜係舊車
咁自然第二日又係拎番個堆舊車

hon_son_wilson 發表於 2021-7-1 16:42

384047x 發表於 2021-7-1 15:54
既然咁講其實兩巴倒不如唔買豪華車,反正成本低啲,又唔駛比人鬧,啱唔啱先? ...

都係嫁,反正如果龍運唔需要維持A線形象的話,倒不如唔好搞咁多「花臣」,
慳返d成本,甚至慳到可以加強班次/覆蓋,雖然唔應該妄想龍運會有幾多利民改動。

lcl 發表於 2021-7-1 17:37

RG28482X 發表於 2021-7-1 16:12
沙田區嘅待遇不嬲都喺最差, 與此同時大西北E線每日都有一大堆升級

所以呢樣嘢先至最令人(相信包括樓主)不滿😤

$27.7要我坐市區凳直梯,倒不如坐E42去大圍轉鐵好過

頁: [1] 2 3
查看完整版本: 龍運機場A線派車