LN9267 發表於 2021-7-1 16:42

西貢區議員要求九巴91S改為恆常路線

https://www.districtcouncils.gov ... /SK_2021_194_TC.pdf
https://www.districtcouncils.gov ... /SK_2021_195_TC.pdf

我估計他們的意思是要求91S全日。其實91S全日,可以不需要在將軍澳苦等103M,對乘客當然好,不過小巴會否反對呢?

LauCT 發表於 2021-7-1 16:49

"增設行車通道連接將軍澳新市鎮"
係時候考慮起條馬路/隧道駁去環保大道果邊

285 發表於 2021-7-1 16:51

如果咁講小巴反對的話,其實拉去觀塘都係一樣冇可能

吳宗錡 發表於 2021-7-1 17:00

小巴本身就係巴士嘅輔助,小巴讓畀巴士係應該

kitarolo 發表於 2021-7-1 17:04

吳宗錡 發表於 2021-7-1 17:00
小巴本身就係巴士嘅輔助,小巴讓畀巴士係應該
「本身」的確如此
但越嚟越多地區係載唔晒都唔俾
巴士加入,自己又唔願/無能力加車

chak 發表於 2021-7-1 19:04

「本身」的確如此
巴士加入,自己又唔願/無能力加車 ...

如果為反對而反對,正如上面所提及,小巴可以載得幾多人?如果現有小巴唔夠載,就應該考慮加強此路線服務,至少係繁忙時間加班,增設回程返清水灣嘅服務,客量理想嘅,可以參考新巴796P線嘅模式逐步加強服務

Justshamxx 發表於 2021-7-1 19:13

「本身」的確如此
巴士加入,自己又唔願/無能力加車 ...

我已經即刻諗到一啲例子:
808 vs 89S (黃廣 -- 馬鞍山)
44系列 vs 261 (屯門 -- 上水)
403系列 vs 開唔到嘅47B (北葵 -- 沙田)

將軍澳特快 發表於 2021-7-1 23:42

恆常化仲要拉出轉車站呢?

cwsj2003 發表於 2021-7-2 00:09

將軍澳特快 發表於 2021-7-1 23:42
恆常化仲要拉出轉車站呢?
103綠小巴班次真係難搞,91S如果可以變全日車拉出轉車站幾好,出入清水灣多個選擇可以;狗屋對出彎位調頭停站揩揩觀塘邊皮

B.B.B. 發表於 2021-7-2 00:41

拿九巴仔你諗下條92 點你就知唔值得全日喇
頁: [1] 2 3
查看完整版本: 西貢區議員要求九巴91S改為恆常路線