hongkonger1997 發表於 2021-7-1 19:37

九巴應對屯馬綫通車的態度比2007年兩鐵合併差很多

今時今日九巴應對屯馬綫通車的態度比2007年兩鐵合併差很多,當時九巴願意增加轉乘優惠挽留乘客,今時今日不斷陰乾路線趕客
https://youtu.be/P9RR5bQhqZ8?t=308

ATS131@45 發表於 2021-7-1 19:46

俾個9F話事, 間野唔執就奇;P

shakugan2005 發表於 2021-7-1 19:49

當年兩鐵合唔合併九巴都加轉乘優惠, 今年九巴先玩到雙重加價, 連替代路線取消既轉乘優惠(如72/74A, 60M/234X等)都可以價就兩邊路線都加, 轉乘優惠就唔加

鴨咀帽 發表於 2021-7-1 19:58

又或者咁講, 都無得打
土瓜灣最大交通問題係世運&加士居道塞車
遠超九巴控制範圍之內

kay 發表於 2021-7-1 19:58

見到善巴慘況,佢唔快速應對盞燒幾年錢

YY487 發表於 2021-7-1 20:02

AtrHenu 發表於 2021-7-1 21:37

YY487 發表於 2021-7-1 20:02
對呢啲霸佔過多資源又唔肯重組嘅舊區,唯一應對就係減車陰乾,盡快抽車去賺錢嘅新區 ...

我諗難度會高好多的始於部份舊區服務幾十年累積問題太多而且部份區佬又以不同藉口礙止巴士Cut線.

AtrHenu 發表於 2021-7-1 21:41

shakugan2005 發表於 2021-7-1 19:49
當年兩鐵合唔合併九巴都加轉乘優惠, 今年九巴先玩到雙重加價, 連替代路線取消既轉乘優惠(如72/74A, 60M/234 ...

所以小弟寧願好像善巴個模式加價時個轉乘會提高金額盡量就返原有的優惠而且唔係郁D由免費變成要補幾蠔子先安落.:'(

Mercer 發表於 2021-7-2 10:42

鴨咀帽 發表於 2021-7-1 19:58
又或者咁講, 都無得打
土瓜灣最大交通問題係世運&加士居道塞車
遠超九巴控制範圍之內 ...

但另一個方向既線就一直兜兜兜, 兜走哂D客, 去小巴, 甚至去就近地鐵站.

neoplan720p 發表於 2021-7-2 12:01

狗公管理當然有問題,
但你諗下當連85X、215X呢類定線已經好直接既線,
都俾屯馬打殘既時候,
仲可以點?

係,你可以話繁時85X整多幾班「馬鞍山直出特快班次」,
又或者215X東行唔停勵業街等等,
但……救到幾多呢?
頁: [1] 2 3
查看完整版本: 九巴應對屯馬綫通車的態度比2007年兩鐵合併差很多