AV296-HL1875 發表於 2021-7-3 23:46

E36P星期六客量報告

見呢條新線無乜人講,是日就試下搭

E36P9544TA5573
3/7/2021
時間車站上(+)落(-)車上人數
18101機場博覽館606
18142機場總站143
18183國泰城003
18204機場警署003
18225駿運南路003
18236機場空運中心003
18247亞洲空運中心003
18268赤鱲角南路306
18309東涌纜車站116
183210富東廣場208
183411裕東苑008
184612青馬收費廣場2010
185813大欖隧道037
190614東成里007
190715凹頭007
190716下高埔村007
190817高埔村007
191018蒙養小學007
191019泰康圍025
191120錦田郵局005
191221大江埔005
191322吳家村005
191423八鄉新馬路005
191424金錢圍005
191525石湖塘014
191626田心村013
191627八鄉路003
191728元崗村003
191829東邊路003
191830水盞田003
191931水流田003
192032蓮花地003
192133黎屋村003
192134杜屋村003
192235張屋村003
192336上村球場021
192437上村總站010

全程總人數15

都預左星期六會少人,估唔到少到小巴都載得哂,似乎星期六無需要開
全程15人入面3個遊車河,5個東涌前就落左,淨低7個人真正需要呢條線

p.s 前車UD1269 1740博覽館開,去到博愛對開同另一架ATENU相撞,大銀幕碎哂,停左o係東成里但無客過車
另外去程搭A36 4點錦上路開全程得3個客

lsc04d11 發表於 2021-7-3 23:49

E36P博覧館去機場 轉其他線有否提供優惠?

GD1570 發表於 2021-7-3 23:51

lsc04d11 發表於 2021-7-3 23:49
E36P博覧館去機場 轉其他線有否提供優惠?

有,同E32/E41一樣。

1320 發表於 2021-7-4 00:08

宜家機場少人就無得講, 但東涌都上得咁少就真係幾慘下:L

b123as 發表於 2021-7-4 00:23

反而覺得係龍運想少人搭E36P,方便之後取消。因為大欖隧道後下一站東成里,都要行博愛迴旋處,但架車唔形點行個圈先去東成里,明顯想架車少人搭。行多五分鐘會多唔少客,但龍運根本唔想開經大欖隧道E線。反方向都係,清晨經下通道去一去形點都唔駛五分鐘,都唔入去,明顯想條線客量低取消,或者想焗人俾錢搭去大欖隧道轉佢

AV296-HL1875 發表於 2021-7-4 01:48

b123as 發表於 2021-7-4 00:23
反而覺得係龍運想少人搭E36P,方便之後取消。因為大欖隧道後下一站東成里,都要行博愛迴旋處,但架車唔形點 ...

如果呢班車改去大馬路就唔會咁浪費資源,但龍運就應該連特別班行大欖落大馬路都唔會想有
另外博愛迴旋處今日反常,E36P咁樣落來無點塞,反而見多架268X,269D,968行替代路線龍尾塞到去到凹頭迴旋處

285 發表於 2021-7-4 09:53

D 64K 咁密,又有 77K 54 個D路過,十個字咩客都過晒啦

limited 發表於 2021-7-5 01:20

E36P 下午機場開應該大欖隧道後改沿 68E 路線經高埔 > 形點 > 大馬路西行 > 體育路 > 十八鄉路東行 > 元朗東為總站

lsc04d11 發表於 2021-7-5 06:34

limited 發表於 2021-7-5 01:20
E36P 下午機場開應該大欖隧道後改沿 68E 路線經高埔 > 形點 > 大馬路西行 > 體育路 > 十八鄉路東行 > 元朗 ...

E36P原意是塞甚麼人的口 你就將所有相關服務抽走。。。。。 一定不會可行

arfung 發表於 2021-7-5 10:01

lsc04d11 發表於 2021-7-5 06:34
E36P原意是塞甚麼人的口 你就將所有相關服務抽走。。。。。 一定不會可行 ...

同意,加了個E36和54/64K/77K轉乘比錦田八鄉一帶,再來回各2班E36P,就能將元天全部A/E線由欖隧改行屯赤,公司角度除笨有精。
E36P多客或少客於這階段來說不是太重要,將來會否開刀就另一回事了。

不過A43好像仍有好些客於大欖上落,又或聽說有些人會用68E/279X到青衣轉E車;在E36P服務時間以外,看似未必個個客都用E36/A36…
頁: [1] 2
查看完整版本: E36P星期六客量報告